BiH

Nije riješena kriza u FBiH, zapelo na imenovanju direktora Porezne uprave

Nije riješena kriza u FBiH, zapelo na imenovanju direktora Porezne uprave
Foto: N.N. | Vrh FBiH želi da riješi krizu
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO - Sastanak predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare sa najvišim zvaničnicima završen je bez rezultata.

Na sastanku koji je trajao više od tri sata kriza nije riješena i nije postignut dogovor o deblokadi rada Vlade i Parlamenta.

Potvrdio je to novinarima Nasir Beganović, šef Kluba SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

"Problem u funkcioniranju Vlade i Parlamenta je u vezi sa imenovanjem direktora Porezne uprave. Očito je to nepremostiva prepreka, bar u ovom trenutku",  rekao je Beganović.

Kazao je da je problem između SDA i HDZ, a da je SBB spreman nastaviti raditi.

Da je Federacija BiH u do sada neviđenoj i najvećoj krizi, svjedoči i  činjenica da federalni Parlament nije zasjedao skoro dva mjeseca, te da je zbog svih problema u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti i Čavara juče zakazao sastanak sa najvišim zvaničnicima kako bi kriza bila riješena i odblokiran rad Vlade i Parlamenta.

Do još većih neslaganja koalicionih partnera u ovom entitetu SDA - HDZ - SBB došlo je zbog borbe za kontrolu finansijskih tokova u FBiH. Naime, već mjesecima se koplja lome za stranačku prevlast nad Razvojnom bankom i Poreznom upravom, a sad je spor na relaciji SDA - HDZ nastao zbog kontrole nad "Elektroprenosom". Kako će se ovo pitanje riješiti, neizvjesno je.

Dženan Đonlagić, šef Kluba DF-a, najjače opozicione partije u Predstavničkom domu FBiH, mišljenja je da FBiH doživljava do sada neviđenu krizu i da će teško biti bolje. Govoreći o mogućnosti da Čavara raspusti Parlament, što je i najavljivao kao mogućnost krajem godine, Đonlagić je rekao da se to neće desiti jer Centralna izborna komisija BiH 7. maja raspisuje izbore, pa za to nema ni potrebe, a kako je rekao, neće biti ni koristi od toga. Tvrdi da je u prošloj godini federalni Predstavnički dom imao više vanrednih nego redovnih sjednica. Kaže da postoje tri zahtjeva opozicije za vanredne tematske sjednice o boračkoj populaciji, obrazovanju, ali da je rok  koji je po Poslovniku dat za sazivanje tih sjednica davno prošao, a da se Kolegij brani šutnjom.

Ismet Osmanović, šef Kluba SDA u Predstavničkom domu FBiH, ističe da je Parlament postao "pijaca na kojoj se trguje", što, po njegovom mišljenju, ne treba dozvoliti.

"Ne treba vezati Razvojnu banku, 'Elektroprenos' sa zakonima poput boračkog i  boračkih udruženja od značaja za FBiH. Tako se ne može pregovarati i protiv sam toga", kazao je Osmanović. Govoreći o parlamentarnoj većini, tvrdi da previranja u SDA je nisu ugrozila, te da ova stranka ima sigurnih 26 ruku u svom klubu.

Na sastanku su, između ostalih, bili zamjenik predsjednika FBiH Melika Mahmutbegović, federalni premijer Fadil Novalić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma FBiH Vesna Švancer i predsjedavajući Doma naroda FBiH Lidija Bradara.

 

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije