BiH

Nije vraćen 3.071 stan

Nije vraćen 3.071 stan
Nije vraćen 3.071 stan

MOSTAR - Stambeni fond prijašnjeg federalnog Ministarstva odbrane sačinjavalo je 12.696 stambenih jedinica, a ranijim nosiocima stanarskih prava, po raznim osnovama, nije vraćena 3.071 stambena jedinica, navodi se u Informaciji koju je danas usvojila Vlada Federacije BiH na sjednici u Mostaru.

U informaciji se navodi i da to nije konačan broj, s obzirom na to da u mnogim predmetima nisu još okončani postupci po zahtjevima za vraćanje stanova u posjed ranijim korisnicima i nosiocima stanarskih prava.

Od ukupnog broja stanova koji nisu vraćeni, 1.196 ranijih nosilaca stanarskih prava nisu potraživali stanove, odnosno nisu podnosili zahtjev za vraćanje u posjed, a zahtjevi 1.875 ranijih nosilaca stanarskih prava za vraćanje stanova u posjed su odbijeni od nadležnih organa.

Tokom prošle godine zaključeno je i Federalnom pravobranilaštvu dostavljeno 312 spisa predmeta radi ocjene pravne valjanosti i potvrde ugovora o kupoprodaji, od čega su potvrđena 232 ugovora, a izdato je šest naloga za upis prava vlasništva na stanu na osnovu ugovora o kupoprodaji.

Tokom 2014. godine Prvostepena stambena komisija donijela je 252 konačne odluke u postupku o rješavanju po podnesenim zahtjevima u formi rješenja i zaključaka i to 93 odluke o dodjeli zamjenskih stanova, obnovu ranije zaključenih ugovora o korištenju stanova i dodjelu stanova na korištenje iz stambenog fonda.

Donesene su i 152 odluke kojima se zahtjevi za dodjelu zamjenskih stanova, obnovu ugovora o korištenju stanova i dodjelu stanova, odbijaju kao neosnovani ili odbacuju kao neblagovremeni, dok je sedam odluka koje su procesno-pravne prirode i odnose se na vođenje postupka.

U informaciji se navodi da Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH intenzivno razmjenjuje podatke o vojnim stanovima sa Srbijom i Crnom Gorom, kako bi se utvrdio stvarni broj vojnih osiguranika koji potražuju stanove iz federalnog stambenog fonda, kao i status ovih osoba u pogledu stambenog zbrinjavanja u ovim državama.

Od problema s kojima se susreće Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH u ovom domenu izdvaja se sve veći broj zahtjeva ranijih nosilaca stanarskih prava koji nisu vratili stanove u posjed i kojima je odlukama Ustavnog suda BiH utvrđena povreda prava na imovinu za isplatu naknade za stan.

Služba, navodi se, nema zakonsku nadležnost za rješavanje po podnesenim zahtjevima.

Vlada FBiH danas je donijela Pravilnik o postupku prodaje, najma, čuvanja i održavanja oduzete imovine.

Uzimajući u obzir da je u toku postupak osiguranja kadrovskih kapaciteta za rad Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, kao i da uskoro počinje i primjena Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine, donošenje Pravilnika je bilo nužno radi propisivanja postupanja Agencije u ostvarivanju svoje nadležnosti i obavljanja zadataka zbog kojih je i formirana.

Vlada je danas donijela Odluku o izmjeni Odluke o visini troškova osnovne policijske obuke kandidata na Policijskoj akademiji Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ovim izmjenama je dosadašnji iznos od 4.274 KM za troškove osnovne policijske obuke kandidata s visokom i višom školskom spremom za šest mjeseci obuke povećan na 4.879 KM, a iznos od 7.785 KM za troškove kandidata sa srednjom školskom spremom za 12 mjeseci obuke na 8.426 KM.

U troškove osnovne policijske obuke kandidata uračunavaju se smještaj i ishrana, uniforme, obuća, udžbenici, zdravstveno i kolektivno osiguranje, ukoliko to osiguranje nemaju po drugom osnovu, i mjesečna primanja za neophodne lične izdatke u iznosu od 50 KM po kandidatu.

Na današnjoj sjednici prihvaćena je inicijativa za izdvajanje sredstava s pozicije "Tekuća rezerva Vlade Federacije" iz Odluke o privremenom finansiranju FBiH za period januar - mart 2015. godine Ministarstvu obrazovanja i nauke u svrhu osiguranja neophodnih uslova u organizovanju instruktivne nastave za učenike osnovne škole sa područja naseljenog mjesta Vrbanjci-Kotor Varoš i Konjević Polje.

Federalno ministarstvo finansija će razmotriti mogućnosti za realizaciju inicijative i, na tom osnovu, predložiti donošenje konačne odluke. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije