BiH

Nikolas Hil: Amerika želi stabilnu vlast u BiH

Nikolas Hil: Amerika želi stabilnu vlast u BiH
Nikolas Hil: Amerika želi stabilnu vlast u BiH

BANJALUKA - Ambasada SAD pažljivo i s interesovanjem prati razvoj političke situacije u RS, FBiH i na nivou BiH, ali ne zauzima ničiju stranu i nema očekivanja u pogledu formiranja bilo kakvih koalicija, izjavio je danas Nikolas Hil, otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH, koji je posjetio udruženje "Udružene žene" u Banjaluci.

"Naš prioritet je da vidimo stabilne vlade na svim nivoima što je prije moguće. Nadam se da će politički lideri raditi na poboljšanju ekonomske situacije i smanjenju nivoa nezaposlenosti", naglasio je Hil, ocijenivši da u RS nijedan blok nema komotnu većinu.

Hil je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Goran Zubac, direktor SIPA, u prostorijama te agencije bio domaćin konferencije "Borci na stranim ratištima", istakavši da Ambasada SAD tijesno sarađuje s tom agencijom, Tužilaštvom BiH i drugim agencijama u borbi protiv "Islamske države".

"Bez ikakve sumnje, ima još mnogo stvari koje treba uraditi. Tužilac mora da formira čvršće predmete i svi treba da urade više. Zadovoljni smo što je ministar Lagumdžija u Briselu bio na konferenciji koalicije za borbu protiv 'Islamske države' i da bh. vlasti podržavaju tu borbu", dodao je Hil. 

Najavio je da Morin Elizabet Kormak, novi ambasador SAD, stupa na dužnost u prvoj polovini januara, istakavši da je ona u prethodnom periodu radila kao zamjenik generala Alana, koji je u sklopu Stejt Departmenta radio na formiranju koalicije protiv "Islamske države".

Hil je dodao da se u Banjaluci, između ostalog, sastao sa Željkom Cvijanović, premijerom RS, Nedeljkom Čubrilovićem, predsjednikom Narodne skupštine RS, Draganom Čavićem, predsjednikom NDP-a, i Mirom Džakulom, direktorom Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ali da se ni ovaj put nije sastao sa Miloradom Dodikom, predsjednikom RS, zbog stavova koje je on ranije iznosio.

"Danas neki farmeri koji protestuju plaćaju cijenu nekih blokada zbog kojih nisu uspostavljene institucije koje su potrebne da bi se popravio izvoz u EU", istakao je Hil, odgovarajući na pitanje očekuje li da će Dodik blokirati reforme. Hil je istakao da Dodik reforme može blokirati, bilo da je u vlasti na nivou države ili ne, ali je podsjetio i da je ranije iznosio konstruktivne stavove da će podržati reformske procese, isto kao što je nekad prijetio da će ih blokirati.

Dodik: Bošnjački lobista

Da je BiH suverena država, kao što nije, Nikolas Hil, otpravnik poslova Ambasade SAD, odavno bi bio protjeran zbog svog ponašanja, izjavio je danas Milorad Dodik, predsjednik RS.

Dodik je istakao da Hil, očigledno opterećen Miloradom Dodikom, koristi neistine i laži kada progovori o njemu.

"To je učinio i danas, lažno me optužujući za nezavidnu situaciju u kojoj se nalaze poljoprivrednici u BiH. Hil se i u ovo malo mandata što mu je ostalo ponaša kao bošnjački lobista, zagovarajući u stvari ništa drugo do uspostavljanje ministarstva poljoprivrede na nivou BiH, koje bi, navodno, riješilo sve probleme poljoprivrednika. To je obična manipulacija, potpuno neprimjerena jednom diplomati, posebno diplomati takve zemlje kao što su SAD", istakao je Dodik. (Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije