BiH

Nikolić: Ne stoji Ivanićeva konstatacija

Nikolić: Ne stoji Ivanićeva konstatacija
Nikolić: Ne stoji Ivanićeva konstatacija

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenio je da ne postoji nijedan argument za konstataciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da predsjednik Srbije "dijeli Srbe sa ove i one strane Drine".

"Od srpskog člana Predsedništva BiH, predsednik Nikolić očekuje saradnju i razumevanje u najboljem interesu Srba u BiH. Što se tiče navoda Ivanića o `treniranju strogoće`, predsednik Republike to ne želi ni da komentariše", navodi se u saopštenju iz Službe predsjednika Srbije za saradnju sa medijima.

Nikolić je apelovao danas da prestanu verbalni sukobi i inicijative koje još više produbljuju ožiljke porodica stradalih i onemogućavaju pomirenje u regionu. 

Predsjednik Srbije poziva na jedinstvo svih relevantnih političkih faktora da usmjere svoje aktivnosti, bilo da je riječ o izjavama ili radnjama na postizanje kompromisa u interesu svih građana, pomirenja i mira u regionu, saopšteno je iz Službe predsjednika Srbije za saradnju sa medijima. 

U saopštenju se ističe da je Nikolić ocijenio da inicijativa Velike Britanije da Savjet bezbjednosti UN usvoji rezoluciju o Srebrenici nimalo neće doprinijeti pomirenju u regionu, niti će spriječiti da se slični zločini dese u budućnosti. 

"Naprotiv, na taj način nezadovoljstvo će samo dodatno eskalirati, zato što porodice žrtava neće dobiti moralnu satisfakciju i razumevanje za svoj bol", naveo je Nikolić. 

On je ocijenio da je sukob na teritoriji BiH izazvao stradanja civila svih nacionalnosti i vjera, te da "bilo kakvo negiranje te činjenice, izvrtanje istine, njeno uveličavanje ili umanjenje, neće imati negativne reperkusija samo na narode koji su neposredno pogođeni, već i na inicijatore". 

"U osnovi pomirenja mora biti pravda, a u osnovi pravde je istina i čovečnost. Da ne pominjemo bol naroda koji su, pored srpskog, bili žrtve, kao što su Jevreji, Jermeni, Romi, ako Srebrenica postane simbol genocida", poručio je Nikolić.

On je ukazao na to da su poražavajući pokušaji da se jedan narod označi kao genocidan i istakao da su Srbi narod koji je tokom dva svjetska rata daleko više stradao od ostalih, te da je stradao i tokom sukoba u BiH.

"Zastrašujuća je nepravda da se Srbima uskraćuje pravo na iskazivanje poštovanja prema sopstvenim žrtvama, štaviše pokušaji idu u pravcu označavanja srpskog naroda kao genocidnog", naveo je Nikolić.

Predsjednik Srbije podsjetio je na to da je bio spreman da dođe u Sarajevo i istakao da je i sad "spreman da ode i u Srebrenicu da oda počast žrtvama strahovitog zločina". 

Nikolić je, međutim, podsjetio na to da je istovremeno bio izrazio i spremnost da zajedno sa članovima Predsjedništva BiH oda počast stradalima svih vjeroispovijesti na mjestima koje ti narodi izaberu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije