BiH

Nikolić: Sarajevski atentat je odbrana domovine

Nikolić: Sarajevski atentat je odbrana domovine
Nikolić: Sarajevski atentat je odbrana domovine

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je u ponedjeljak u Beogradu da se čin Gavrila Principa, atentatora na austrougarskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda, čije je ubistvo neposredno potaknulo Prvi svjetski rat, ne može razumjeti drukčije nego kao odbrana vlastite zemlje i "protivnapad na simbol Austrougarske Monarhije" koja je oduzela slobodu Principovoj domovini.

Otvarajući s članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem izložbu  "Mlada Bosna i Sarajevski atentat" u Arhivu Jugoslavije, Nikolić je  istakao kako "imena članova Mlade Bosne demantuju pokušaje" da se  ovo društvo školske mladeži "okarakterizuje kao isključivo  jednonacionalno, velikosrpsko udruženje" koju je tada Kraljevina Srbija  navodno zloupotrijebila zbog vlastitih ambicija.

Nikolić je ocijenio da je "okidač na pištolju Gavrila Principa bio  okidač slobode za podjarmljene" i okidač osvajačima za početak Velikog  rata, budući je, kako je rekao, "godinama prije 1914. u vazduhu nad  Evropom visio Damaklov mač rata".

"Osećao se u atmosferi, najavio se aneksijom BiH 1909. i  necivilizacijskim podjarmljivačkim odnosom Austrougarske Monarhije  prema anektiranim zemljama", rekao je Nikolić, ocijenivši da se  atentatorima sudilo po zakonima monarhije, ali da je od tog suda  važniji "sud istorije" te da "u prilog presudi o herojstvu i  slobodarskom duhu Gavrila Principa govore i činjenice prezentovane na ovoj izložbi".

Po ocjeni Nebojše Radmanovića, Principova ideja i ideja njegovih  istomišljenika bila je sloboda, a tu grupu i Principa i prije i  danas, po njegovim riječima, napadaju oni koji su uvijek bili za to da  vladaju tuđim životima, a brane je oni koji su za slobodu.

"Mi u RS, a  siguran sam i u Srbiji, smatramo ih borcima za slobodu", istakao je Radmanović.

Izložbu je priredio Arhiv Republike Srpske, a prije Beograda bila je  postavljenja u Banjaluci, Mostaru, Gacku i Andrićgradu u Višegradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije