BiH

Nikolić u petak u Mostaru

Nikolić u petak u Mostaru
Nikolić u petak u Mostaru

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić boraviće u petak, 29. avgusta, u Mostaru, gdje će učestvovati na ceremoniji potpisivanja deklaracije o nestalim licima, koju će potpisati Srbija, BiH, Hrvatska i Crna Gora.

Potpisivanje deklaracije biće obavljeno u organizaciji Međunarodne komisije za nestala lica, saopštila je Pres služba predsjednika Srbije.

U saopštenju se podsjeća da je Nacrt teksta deklaracije o ulozi države u rješavanju pitanja nestalih lica iz oružanih sukoba i kršenja ljudskih prava predložila Međunarodna komisija za nestala lica još 2011. godine.

Cilj je bio da se 15 godina od osnivanja ove komisije obilježi usvajanjem političke deklaracije koju bi potpisali predsjednici Srbije, Hrvatske i Crne Gore i Predsjedništvo BiH.

Deklaracijom bi bili potvrđeni dosadašnji napori četiri zemlje na rješavanju problema nestalih lica, posvećenost rješavanju pitanja nestalih i poštivanju ljudskih prava, a bile bi pozvane i ostale države u svijetu da pristupe deklaraciji.

Kako se dodaje, od 2011. godine nije bilo pomaka u pogledu potpisivanja deklaracije niti izmjena u tekstu, tako da je Međunarodna komisija za nestala lica ponovo pokrenula ovu inicijativu u novembru 2013. godine, sa prijedlogom da četiri zemlje potpišu deklaraciju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije