BiH

Nikšić: Nećemo biti moneta za potkusurivanje zbog akciza

Nikšić: Nećemo biti moneta za potkusurivanje zbog akciza
Foto: Ilustracija | Nikšić: Nećemo biti moneta za potkusurivanje zbog akciza

SARAJEVO - SDP-u BiH je jasno da je nužno nastaviti s investicijama i izgradnjom infrastrukture, ali Vijeće ministara treba da da jasne garancije kuda ide taj novac, a mi moramo znati za koga dižemo ruku.

Ovo je u petak za "Nezavisne" izjavio Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, obrazlažući svoju prethodno datu izjavu koja je u neku ruku izvučena iz konteksta, pa su pojedini mediji prenijeli kako je SDP spreman glasati za povećanje akciza.

Nikšić kaže da po tom pitanju SDP nije promijenio stav, ali da je spreman razgovarati uz prethodno ispunjene uvjete.

"Mi nismo promijenili svoj stav ni za milimetar. Ako ponude dovoljno jake argumente, nemamo ništa protiv povećanja. Ali SDP neće biti moneta za potkusurivanje bilo kome", poručuje Nikšić.

Kako kaže, Socijaldemokratskoj partiji, koja u parlamentu BiH nastupa sa tri poslanika, ne pada na pamet da bude alternativa.

"Pa ni sam Savez za promjene nije glasao za povećanje akciza. Dakle, nije samo stvar u procentu povećanja akciza, ili samom planu. Mi moramo znati za koga dižemo ruku. Kad se oni slože, neka dođu i kažu da im treba naša podrška", kaže Nikšić. Dodaje kako je SDP-u jasno da je nužno krenuti u ovu priču, no cijeni da ovoj vlasti ne bi bilo dovoljno ni povećanje za 50 feninga "kada ništa ne rade".

"Dakle, nije tajna da smo upravo mi pokrenuli pitanje povećanja akciza u vrijeme prethodnih vlada, ali s jasnim planom. Danas to povećanje ne bi bilo 10, već 15 feninga, uz nepostojanje bilo kakvih garancija gdje bi taj novac otišao", zaključuje Nikšić.

Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP-a i poslanik ove stranke u parlamentu BiH, izjavio je da je ono što je promjena u odnosu na raniji period činjenica kako su predstavnici vlasti shvatili da moraju razgovarati i predstavljati svoje zamisli.

 

"To su umjesto njih dosad radili predstavnici međunarodne zajednice. Mi smo spremni primiti bilo koga na razgovor, ali tek kad dokaže svoju kredibilnost", rekao je Magazinović. Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Haldun Sino u petak je u razgovoru sa ministrom komunikacija i prometa BiH Ismirom Juskom ukazao na značaj što skorijeg potpisivanja ugovora o Transportnoj zajednici i usvajanja zakona o akcizama.

Podsjećamo, novi set zakona o akcizama, koji predviđa povećanje akciza na gorivo, nije prošao u parlamentu BiH u nekoliko navrata. Interesantan je bio sam tok glasanja za ove zakone, pri čemu su pojedine stranke opozicije na državnom nivou bile za (poput SNSD-a), dok su stranke u vlasti (iz Saveza za promjene) bile protiv. Odnos snaga u parlamentu trenutno je takav da bi, izvjesno je, tri ruke SDP-a bile dovoljne da se zakon izglasa.

Međunarodni monetarni fond (MMF), vrijedi podsjetiti, povećanjem akciza uslovljava nastavak isplate rata kredita od 550 miliona eura, odobrenog 2016. u okviru programa ekonomskih reformi kojima bi se u roku od tri godine smanjili budžetski deficiti BiH i entiteta, reducirao javni i ojačao privatni poslovni sektor, te stabiliziralo stanje u bankarskom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije