BiH

Nikšić: Nema uslova za povećanje penzija

Nikšić: Nema uslova za povećanje penzija
Nikšić: Nema uslova za povećanje penzija

SARAJEVO - Isplata penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine u narednom periodu trebala bi biti vršena najkasnije do 10. u mjesecu, rečeno je nakon današnjeg sastanka premijera FBiH Nermina Nikšića sa predstavnicima Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH, javlja Anadolu Agency.

Prema riječima predsjednika Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH Omera Omerefendića, dogovoreno je da predstavnik Vlade FBiH i  predstavnik Saveza redovno prate stanje uplate doprinosa i, čim se steknu uslov,i odmah će predložiti povećanje penzija. Kako je naveo, dogovoreno je da se nastavi sa subvencijama za električnu energiju za više od 300.000 penzionera i u idućoj godini. 

Omerefendić je kazao i da je dogovoreno da se za narednu godinu osiguraju sredstva za besplatno liječenje i rehabilitacij za 900 do 1.000 penzionera.

Premijer FBiH Nermin Nikšić kazao je kako zasad nema uslova za traženo povećanje penzija.

"Nema uslova za povećanje penzija trenutno, ali ćemo raditi na tome da to u što skorije vrijeme realizujemo", kazao je. 

Istakao je kako postoji plan u Zakonu o inspekcijama koji još uvijek čeka na potpis predsjednika FBiH.

"Krenuće primjena i tih zakona i to će rezultirati suzbijanjem rada na crno i većom prijavom i povećanjem broja zaposlenih", kazao je premijer FBiH.

Prosječna penzija u FBiH iznosi 366 KM, minimalna penzija iznosi 326 KM, a zagarantovana 434 KM. Ovi iznosi penzija, zbog kojih je većina od oko 360.000 penzionera u FBiH na ivici opstanka, jer ne mogu platiti ni najosnovnije troškove života, bili su jedan od glavnih povoda sastanka predstavnika Saveza udruženja penzionera FBiH sa premijerom Nikšićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije