BiH

Njemački mediji: BiH prijeti raspad, Srbi pokazuju mišiće

Njemački mediji: BiH prijeti raspad, Srbi pokazuju mišiće
Njemački mediji: BiH prijeti raspad, Srbi pokazuju mišiće

SARAJEVO - Njemačka štampa piše o referendumu u Republici Srpskoj i ocjenjuje da se BiH zbog svega suočava sa opasnošću destabilizacije, pa i raspada.

"Ovdje je u pitanju mnogo više od državnog praznika. Referendum u Republici Srpskoj bi BiH 20 godina nakon Dejtonskog sporazuma mogao ponovo gurnuti u ponor", ocenjuje Tagescajtung.

“Miloradu Dodiku, uzdrmanom predsjedniku Republike Srpske, se može vjerovati da je nakon ovog uspjeha spreman za dalju eskalaciju - na referendum o odvajanju od BiH. U podršku Moskve Dodik pri tome može biti siguran. Za Dodika i njegove pristalice nije u pitanju ništa manje nego nacionalistički san da se formira Velika Srbija", piše ovaj list.

Ne iznenađuje stoga, dodaje se, da je bošnjačko većinsko stanovništvo reagovalo na to s negodovanjem.

“Srbi bi mogli doduše da napuste BiH - ali bez zemlje", kažu Bošnjaci nedvosmisleno.

Kako navode, naravno i u Briselu i u Vašingtonu znaju kakvo opasno zaoštravanje situacije bi se moglo dogoditi u BiH, a stvari još uvijek nisu otišle tako daleko.

"Uprkos njihovom prkosnom glasanju na referendumu većina Srba u BiH, što pokazuju sva ispitivanja javnog mnjenja, žele još uvijek biti dio Evrope i EU", navode njemački mediji.

"Ipak da bi to postigli moraju biti sposobni na sklapanje kompromisa. Trenutno to ne izgleda tako", zaključuje u komentaru za Tagescajtunga Erih Ratfelder.

Berliner zajtung ocjenjuje da Srbi u BiH pokazuju mišiće, te da je referendum o državnom prazniku test za otcjepljenje.

Cajt online prenosi stav EU o referendumu koja ga je ocijenila nelegalnim.

"U sukobu oko državnog praznika u Republici Srpskoj Evropska komisija je podržala centralnu vladu u Sarajevu. Referendum nema 'pravnu osnovu'", navela je portaparolka Komisije Maja Kocijančić.

Ona je od svih strana zatražila da sukob riješe „unutar postojećih ustavnih okvira" i „konstruktivnim dijalogom", piše Cajt.

Građani Republike Srpske su velikom većinom zaokružili "da", izvijestila je N-TV u izvještaju o referendumu uz ocjenu da „BiH prijeti raspad".

"Stanovnici Republike Srpske su se velikom većinom izjasnili za to da 9. januar bude Dan Republike Srpske. Sada vođa Srba u BiH, Milorad Dodik, radi na nezavisnosti Republike Srpske od BiH", navodi ta televizija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije