BiH

Norvežani OS BiH poklonili dva psa za traženje mina

Norvežani OS BiH poklonili dva psa za traženje mina
Norvežani OS BiH poklonili dva psa za traženje mina

SARAJEVO - Oružane snage (OS) BiH su od Regionalnog centra Norveške narodne pomoći za Jugoistočnu Evropu dobile dva psa za otkrivanje mina.

Iz Ministarstva odbrane (MO) BiH je saopšteno da je ovu donaciju obezbijedilo Ministarstvo inostranih poslova Norveške u okviru Plana za jačanje kapaciteta Deminerskog bataljona Oružanih snaga BiH. 

Ceremoniji su prisustvovali zamjenik komandanta Operativne komande za resurse brigadni general Ivica Jerkić sa saradnicima, regionalni direktor Norveške narodne pomoći za Jugoistočnu Evropu Darvin Lisica i direktor Švajcarske agencije za razvoj i saradnju Ambasade u BiH Barbara Detviler-Šojer. 

Lisica je istakao da je ova donacija samo jedna od aktivnosti iz Plana za jačanje kapaciteta MO BiH, odnosno Deminerskog bataljona OS BiH, u oslobađanju područja u BiH zagađenih minama, kasetnom municijom i drugim eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata. 

Šojer je rekla da se nada da će ova donacija biti od velike pomoći u čišćenju miniranih terena u narednom periodu, te izrazila nadu da će uspješna saradnja biti nastavljena. 

Jerkić je zahvalio Vladi Norveške na vrlo uspješnoj dosadašnjoj saradnji i pomoći koju ona već godinama pruža OS BiH. 

Naglasio je da će donacija pasa za otkrivanje mina biti od velike pomoći za jačanje sposobnosti OS BiH u povećanju stepena realizacije Plana deminiranja u ovoj godini. 

S obzirom da mine predstavljaju najveću opasnost za stanovnike BiH sa aspekta bezbjednosti, ova donacija je za OS BiH i te kako vrijedna jer se time jačaju sposobnosti i kapaciteti Deminerskog bataljona OS BiH u obavljanju njihove misije, što će u mnogome pomoći akciji uklanjanja preostalih mina na području BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije