BiH

Nova Srpska - NS kažnjena sa 3.000 KM

Nova Srpska - NS kažnjena sa 3.000 KM
Nova Srpska - NS kažnjena sa 3.000 KM

SARAJEVO - Političkoj stranci Nova Srpska - NS u petak je odlukom Centralne izborne komisije BiH izrečena novčana kazna od 3.000 KM.

Ova stranka je u predizbornoj kampanji za opšte izbore koristila ime Srpske napredne stanke, čime je unijela zabunu među birače.

CIK je odluku donio jednoglasno, mada je njen član Suad Arnautović izjavio da on u ovakvim slučajevim zagovara izricanje drastičnih sankcija. Arnautović je podsjetio da se registracije stranaka provode u 16 sudova u BiH koji dopuštaju registraciju gotovo istih imena partija.

"Moramo očuvati autoritet CIK-a jer smo mi uvučeni u to da se moramo baviti i imenima stranaka", istakao je Arnautović.

CIK je u petak odbacio zahtjeve tri političke stranke koje su tražile ponovno brojanje glasačkih listića sa opštih izbora održanih 12. oktobra. Ponovno brojanje na biračkim mjestima u Srebrenici i Ugljeviku tražili su SNSD, Srpska napredna stranka i Narodni demokratski pokret, a članovi CIK-a ove zahtjeve ocijenili su preuranjenim.

"Mora se znati da je Izborni zakon propisao da se zahtjevi za ponovnim brojanjem glasova mogu podnositi nakon što CIK utvrdi i objavi rezultate izbora. Zahtjev može podnijeti 50 birača, posmatrači, kandidati, opštinske izborne komisije i CIK", napomenuo je Aranutović.

Stjepan Mikić, predsjednik CIK-a, odgovarajući na pritužbe o sporosti u obradi rezultata iznesene u medijima, kazao je da je zakon postavio rok od 20 dana za utvrđivanje i potom 30 dana od dana izbora za objavu i potvrđivanje rezultata izbora. Irena Hadžiabdić, članica CIK-a, ocijenila je da će većina zahtjeva za ponovnim brojanjem biti povučena jer će ova komisija, prije objave rezultata, po službenoj dužnosti provesti kontrolu.

Prigovor Mladena Neškovića, nezavisnog kandidata za predsjednika RS, CIK je odbacio kao neosnovan jer je utvrdio da u predizbornom nastupu lidera SNSD-a Milorada Dodika nije bilo govora mržnje usmjerene na Neškovića. Obustavljen je i postupak pokrenut po prigovoru Mirsada Kebe, nezavisnog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, koji se žalio da ga je u video-spotu "Šćepo i vezir" SDA nazvala udbašem i nasljednikom Radovana Karadžića, prvog predsjednika RS optuženog za ratni zločin. CIK nije mogao utvrditi da SDA stoji iza spornog videa, a ni Kebo im nije mogao dostaviti dodatne dokaze koji potvrđuju navode iz njegove žalbe.

"Povreda Izbornog zakona u ovom slučaju postoji, ali nema počinioca, odnosno nema dokaza ko je počinilac", objasnio je Radoje Šupeta, zamjenik generalnog sekretara CIK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije