BiH

Nova inicijativa za široku koaliciju stranaka

Nova inicijativa za široku koaliciju stranaka
Nova inicijativa za široku koaliciju stranaka

BANJALUKA - Evropska unija pokrenula je inicijativu da na nivou BiH bude formirana široka koalicija stranaka s ciljem provođenja reformi koje su postavljene kao uslov za dalje približavanje evropskim integracijama.

Prema pisanju "Presa Republika Srpska", zapadne dilomate u Sarajevu već su počele tajne pregovore sa brojnim domaćim političkim liderima da bi ih privoljeli na kompromis koji bi podrazumijevao da se u budućem sastavu Savjeta ministara BiH nađe mjesta i za kadar SNSD–a i SBB–a.

Navodeći da je do zaokreta u politici EU prema BiH došlo nakon neočekivanog zastoja u formiranju vlasti u Federaciji BiH, sagovornici lista kažu da je u zvaničnom Briselu sve više onih koji smatraju da je bez uključivanja u vlast svih relevantnih političkih faktora u BiH, u naredne četiri godine nemoguće napraviti bilo kakav napredak.

"Evropljanima je sve jasnije da trenutni model raspodjele vlasti, u kojem u Republici Srpskoj vlast drži SNSD, a u Federaciji BiH i na nivou BiH prijeti sve izvjesnija blokada reformskih procesa, dugoročno nije najsrećnije rješenje. Zbog toga se u Briselu sve glasnije mogu čuti stavovi da je u BiH potrebno formirati široku vladajuću koaliciju koja će biti u stanju da progura bolne reforme", navode izvori lista.

Politički analitičar Pejo Gašparević kaže da i prema njegovim saznanjima u EU postoji snažna struja koja se zalaže za formiranje što šire koalicije na nivou Bih.

"Ne treba isključiti mogućnost da u trenutnu koaliciju na nivou BiH, koju čine SDA, HDZ BiH, DF i srpske stranke iz Saveza za promjene, pod pritiskom EU na kraju uđu i SNSD i SBB. Evropljani se žestoko plaše novog neuspjeha u BiH i zbog toga će učiniti sve da to spriječe", rekao je Gašparević. /kraj/nn

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije