BiH

Nikolić: Megafonom poručili da će Miloševića ubiti Orić, Muhić i Omerović

Nikolić: Megafonom poručili da će Miloševića ubiti Orić, Muhić i Omerović
Nikolić: Megafonom poručili da će Miloševića ubiti Orić, Muhić i Omerović

SARAJEVO - Milutin Milošević je 29. maja 1992. godine otišao u Kravice. Uhvaćen je živ, ali se više nikad nije vratio nama. Deset mjeseci kasnije njegovo tijelo je ekshumirano bez ruku od lakata ka dole, izjavila je danas Radmila Nikolić, bratičina Milutina Miloševića za čije su ubistvo u selu Lolići optuženi Naser Orić, ratni komandant Armije RBiH u Srebrenici i njegov tjelohranitelj Sabahudin Muhić.

Nikolićeva je danas na suđenju u Sudu BiH rekla da je njen otac, nakon što su čuli da je Milutin nestao, dozivao komšije Muslimane i govorio da mu ne ubiju brata Milutina, već da ubiju njega.

„Tata je dozivao prema Sandićima. Preko megafona je bio odgovor 'vodite ga, evo ga živ, u sigurnim je rukama, dođi Božo da ga vodiš'“, ispričala je Nikolićeva koja je kazala i da je Milošević bio načelnik Stanice javne bezbijednosti.

U jednom momentu je rekla i da je preko megafona rečeno da će ga ubiti Naser, Muhić i neki Omerović i da ako ne ubiju jednog Miloševića ubiće drugog. U nastavku svjedočenja ona je rekla da je u jednom trenutku megafonom poručeno da je Milošević u sigurnim rukama - Orićevim i Muhićevim.
Nikolićeva je ispričala i da se pojavila i jedna žena Muslimanka koja je rekla da je Milutin živ, ali ranjen i da ga je u kući skrivao i liječio Meho Omerović.
„Ona je rekla da je čula da je kasnije je došao Medo kojem je dijete stradalo i ubio Milutina pucajući mu u čelo. Pominjala je Nasera i Muhića“, ispričala je ona.

Na pitanje Orićeve odbrane zašto dozivanje preko megafona nije pomenula u iskazu koji je dala 2009. godine u Policijskoj stanici Bratunac, odgovorila je da je i tada isto ispričala.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH Asim Mehić iz sela Lolići ispričao je da je 29.maja bio napad Vojske RS na selo, te je on trajao do uveče. Dodao je da su se mještani samoorganizovali da bi se odbranili i da je bilo žrtava na obje strane.
Mehić je rekao da je nekoliko njih 15-ak dana kasnije došlo da pokopaju srpske žrtve jer se čuo neugodan miris. Među desetak ubijenih, kako je objasnio, zatekli su tijelo Milutina Miloševića u rijeci, vezanog za drvo i sa povredom na čelu.

Kazao je da su ga pokopali u blizini, te da nije vidio da je tijelo ispresijecano rafalima. Rekao je i da u odbrani sela nisu učestvovali borci iz Srebrenice i da nije vidio Orića.

Orić i Muhić optuženi su za ubistvo tri srpska ratna zarobljenika 1992. godine i to Slobodana Ilića iz sela Zalazje, Mitra Savića iz selu Kunjerac i Miloševića.
Suđenju su danas prisustvovali članovi srebreničkih udruženja kako bi dali podršku Oriću.

Prisustvovale su i porodice srpskih žrtava sa područja Bratunca i Srebrenice koji su rekli da su došli zbog istine i istakli da će sudbina ovog predmeta odrediti sudbinu ostalih optuživši da predmeti za Bratunac stoje u ladicama s ciljem da istina o stradanju Srba ostane pod tepihom. Negodovali su jer su se, kako su kazali, iz bošnjačkih udruženja izrugivali svjedočenju, smijali se i upućivali pogrdne riječi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije