BiH

Nova verzija nacrta rezolucije o Srebrenici

Nova verzija nacrta rezolucije o Srebrenici
Nova verzija nacrta rezolucije o Srebrenici

BEOGRAD - Ministarstvo spoljnih poslova Srbije dobilo je najnoviju verziju nacrta britanske rezolucije o Srebrenici u kojoj se "najstrože osuđuje genocid u Srebrenici", kao i "svako poricanje ovog genocida ili drugih dokazanih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih tokom sukoba u BiH, koje bi otežavalo napore ka pomirenju", objavila je agencija "Sputnjik".

U tekstu se, između ostalog, "izražava žaljenje i solidarnost sa žrtvama na svim stranama u sukobu u BiH, uključujući i one u Srebrenici, kao i njihovim porodicama, i pozivaju nadležne vlasti u BiH da obezbijede pravdu za žrtve i dugoročnu podršku preživjelima, uključujući preživjele žrtve seksualnog nasilja". 

U najnovijem nacrtu britanske rezolucije "potvrđuje se još jednom podrška Mirovnom sporazumu zaključenom u Dejtonu i potpisanom u Parizu 14. decembra 1995. i Sporazumu o stvaranju Federacije BiH, potpisanom u Dejtonu 10. novembra 1995. /S/1995/1021, aneks/ i poziva strane da se strogo pridržavaju svojih obaveza koji proizilaze iz tih sporazuma". 

Naglašava se "suštinski značaj pomirenja na osnovu dijaloga, prihvatanja radnji iz prošlosti od svih strana u sukobu i posvećenosti pravdi i podršci žrtvama, kao osnovu za jačanje bezbjednosti, stabilnosti i prosperiteta, kako u BiH tako i u širem regionu, i u tom cilju pozdravlja nedavni sporazum parlamenta i političkih lidera BiH u vezi sa ambicioznim programom reformi, koji uključuje posvećenost mjerama za ubrzanje procesa pomirenja, i poziva sve građane BiH da unapređuju mir, pravdu, toleranciju i pomirenje". 

U Nacrtu rezolucije "pozdravljaju se napori da se povede istraga i krivično gone svi optuženi za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava u vrijeme sukoba u BiH, uključujući genocid u Srebrenici, pozivaju sve države da sarađuju sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične tribunale i nacionalne pravosudne sisteme, uključujući Sud BiH, i zahtjeva da MKTJ što ekspeditivnije okonča svoj rad, što bi predstavljalo vitalan doprinos unapređenju mira, pravde, istine i pomirenja". 

U tekstu se, između ostalog, pozivaju države članice da izrade obrazovne programe na osnovu kojih će buduće generacije izvlačiti pouke u vezi sa "genocidom, ratnim zločinima, etničkim čišćenjem i zločinima protiv čovječnosti iz prošlosti, kako bi se spriječilo njihovo eventualno ponavljanje". 

"Ponovo se potvrđuje značaj pouka koje treba izvući iz neuspjeha UN-a u sprečavanju genocida u Srebrenici, kao što je izloženo u izveštaju generalnog sekretara u vezi sa Rezolucijom Generalne skupštine 53/35 /A/54/549/, kao i poziv iz ovog izvještaja upućen međunarodnoj zajednici da se maksimalno založi kako se ne bi dozvolilo da se takve strahote ponovo dogode i odlučuje da treba brzo i efikasno delovati kako bi se sprečilo ponavljanje takve tragedije i u tom cilju koristi sva odgovarajuća raspoloživa sredstva, u skladu sa Poveljom UN-a", navodi se, između ostalog, u najnovijoj verziji rezolucije o Srebrenici. 

Nacrt rezolucije možete pročitati ovdje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije