BiH

Novaković podnio ostavku na sve funkcije u SDS-u

BANJALUKA - Momčilo Novaković, šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, podnio je juče neopozivu ostavku na sve funkcije u toj stranci.

Novaković je rekao da će u narednom periodu djelovati kao nezavisni poslanik u bh. parlamentu i da će se i dalje zalagati za politiku koja će voditi napretku RS.

On je rekao da je njegova ostavka iznuđena, ali ju je donio nakon dugog lomljenja.

Novaković je kazao da je odluka koju je donio teška, ali je proizvod neslaganja sa sadašnjom politikom SDS-a i njenog predsjednika Mladena Bosića.

''Posljednja dešavanja u SDS-u vode stranku ka potpunoj izolaciji i u sukob sa skoro svim strankama u BiH. To nije dobro i to nije politika za koju se ja zalažem", kazao je on.

On je dodao da ostaje i dalje na idejama i programskim ciljevima te stranke, ali da pod takvim koncepcijskim uslovima i neslaganjima unutar SDS-a ne želi da radi.

Iako slovi za bliskog čovjeka Dragana Čavića, bivšeg lidera SDS-a, sebe kaže za sada ne vidi u njegovoj novoj stranci.

''Za sada ću se malo odmoriti od angažovanja u bilo kojoj političkoj partiji. Kasnije ću donositi odluke, ali u ovom momentu zaista, nisam donio, niti ću uskoro donijeti bilo koju odluku'', kazao je Novaković.

On je kazao da SDS na čelu sa Bosićem "nema nikakvu politiku, niti šansu i da stvari rješavaju od slučaja do slučaja".

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, nije želio da komentariše Novakovićevu ostavku niti to ko će umjesto njega preuzeti mjesto šefa Kluba poslanika te stranke u bh. parlamentu.

''Čuo sam da je Novaković podnio ostavku i da je obrazloženje stiglo u stranku, ali ne želim ništa da komentarišem dok to ne vidim'', kazao je on.

U CIK BiH su potvrdili da mandat pripada Novakoviću i da može da djeluje kao nezavisni poslanik u bh. parlamentu.

''Po Izbornom zakonu BiH mandat pripada izabranom nosiocu mandata, a ne političkom subjektu, stranci ili koaliciji koja ga je predložila'', rekao je Suad Arnautović, član Centralne izborne komsije BiH.

SDS napustio i Stjepić

Radenko Stjepić, predsjednik Odbora SDS-a u Prijedoru, podnio je ostavku, a novi predsjednik ovog opštinskog odbora je Borislav Bojić.

''Shvatio sam i da je i za mene i za stranku kojoj pripadam najbolje da se povučem, te sam podnio neopozivu ostavku, koja je usvojena na stranačkoj sjednici Skupštini. U prijedorskom SDS-u pokazano je i stranačko jedinstvo, te je jednoglasno na funkciju predsjednika izabran Borislav Bojić i ja mu od srca čestitim na tome'', kazao je Stjepić.

Bojić je kazao da će prijedorski SDS pod njegovim vodstvom ostati narodna stranka "koja će raditi na očuvanju nacionalnog interesa srpskog naroda".

D. K.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije