BiH

Novalić: Potrebne reforme javnih službi, ali otpuštanja neće biti

Novalić: Potrebne reforme javnih službi, ali otpuštanja neće biti
Novalić: Potrebne reforme javnih službi, ali otpuštanja neće biti

SARAJEVO - Fadil Novalić, premijer Federacije BiH rekao je danas novinarima u Sarajevu da je sa šeficom Ureda Svjetske banke u BiH Tatjanom Proskurjakovom i specijalnim predstavnikom EU u BiH, Larsom-gunerom Vigemarkom razgovarao o tome šta su sljedeći koraci koje Federacija BiH mora uraditi u provođenju reformske agende, pomenuvši da slijedi donošenje novih jedanaest zakona, od kolektivnih ugovora, uvezivanja radnog staža, do radni staž i registracije automobila.

„Glavna tema današnjeg razgovora je bio Zakon o državnoj službi. Ovaj zakon je dio reformske agende i  u okviru je reforme državne uprave, a definisan je u akcionom planu i jedan je od 51 tačke i spada u red prioritetnih aktivnosti zbog toga što, na određeni način, harmonizira mjere iz područja radno-pravnog zakonodavstva koje smo počeli sa usvajanjem Zakona o radu“, rekao je Novalić i dodao je se ovim postiže uspostavljanje efikasnije, odgovornije, kompetentnije i modernije javne uprave.

„Na putu reforme svaki segment društva mora doživjeti promijene, u praksi to znači da će javne institucije, što se tiče ljudskih resursa biti operativnije i fleksibilnije. Otpuštanja neće biti, odmah da vam otklonim strahove i sumnje, a znate da je na snazi moratorij o nezapošljavanju u javnoj službi, tako da neće biti ni novih zapošljavanja. biće premiještanja i pomjeranja bez saglasnosti službenika, ali naravno u skladu sa njihovim sposobnostima i stručnoj službi“, reaka je federalni premijer.

Ponovio je da su izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi potvrđene tri ključne stvari, fleksibilnost, ušteda i efikasnost.

Lars-Guner Vigemark, specijalni predstavnik EU u BiH reko je da je akcioni plan Vlade Federacije BiH vrlo ambiciozan, te da se radi o paketu vrlo određenih mjera.

„To su jedinstvene mjere i ne može se birati šta od toga provoditi, a šta ne. Do sada je dosta urađeno, ali predstoji još dosta posla“, rekao je Vigemark.

Ističe da su primjetni pozitivni pomaci, te da se bilježi određeni napredak, otvaraju se nova radna  mjesta, ali za  nove investicije potrebne su promijene u segmentu vladavine prava.

„Potrebno je zdravo poslovno okruženje koje će privući investicije“, rekao je Vigemark.

Ističe da zna da premijeri entiteta i državna razina imaju  cijeli jedan paket mjera i aktivnosti koje su pripremili.

„Mnoge su mjere već u proceduri, na primjer, Zakon o stečaju, treba se posvetiti dosta pažnje i reformi pravosuđa“, rekao je Vigemark, te podsjetio da treba raditi na tome.

Dodaje da bi se reforme ostvarile potrebni su državni službenici koji će ih provoditi, a ne oni koji će ih osporavati.

„Imate određene subjete u organima javne uprave koji nisu spremni da provode ni, ne samo neke od politika, nego čak ni zakone koji su usvojeni“, rekao je Vigemark.

Naglasio je da je fokus razgovora bio kako provesti reforme u javnoj upravi, jer je to jedan od najvećih izazova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije