BiH

Novalić: Predložiću da se o imenovanjima ne govori do kraja mandata

Novalić: Predložiću da se o imenovanjima ne govori do kraja mandata
Foto: Arhivska fotografija | Novalić: Predložiću da se o imenovanjima ne govori do kraja mandata

MOSTAR - Premijer FBiH Fadil Novalić /SDA/ spreman je ponuditi partnerima u Vladi FBiH iz SBB-a i HDZ-a BiH da se do kraja njihovog mandata uopšte ne razgovara o imenovanjima, već da se fokus stavi samo na rješavanje problema građana, imajući u vidu da su trenutno na Vladi zakočene 164 odluke.

Te odluke je neophodno donijeti da bi život u FBiH normalno funkcionisao, rekao je Novalić.

On je naveo da će danas pokušati na Kolegijumu sa zamjenicima premijera Jelkom Milićević /HDZ BiH/ i Veskom Drljačom /SBB/ dogovoriti sazivanje redovne sjednice Vlade za četvrtak.

"Napominjem ministre da su položili zakletvu i da su dužni rješavati probleme građana, a ne da slijede uputstva šefova stranaka", rekao je Novalić novinarima nakon hitne sjednice Vlade FBiH u Mostaru.

Premijer FBiH smatra da su se odnosi unutar Vlade počeli "odleđivati".

Dok se održavala sjednica ispred zgrade Vlade u Mostaru protestovali su bivši radnici hotela "Ero", tražeći sastanak sa Novalićem, od kojeg su dobili negativan odgovor.

"Radnici hotela `Ero` su problem grada Mostara i Vlade HNK. Nikada Vlada FBiH nije rješavala problem na nižem nivou vlasti i ne može ni ovaj. Ukoliko bi otvorili tu Pandorinu kutiju otvorili bismo rupu koju ni zakonski ni finansijski ne možemo rješavati", poručio je Novalić.

Vlada je danas usvajila Program utroška s kriterijumima raspodjele sredstava "Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima - Izmirenje obaveza iz ranijeg perioda", utvrđenih Budžetom FBiH za 2018. godinu, Ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva FBiH u iznosu 11.500.000 KM.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić rekao je da se već od sutra kreće sa zahtjevima za isplatu svih zaostalih podsticaja, među kojima su oni koji su bili dio zahtjeva Udruženja poljoprivrednika u FBiH.

Realizacijom današnje odluke biće izmirene sve obaveze poljoprivrednim proizvođačima za proizvodnju u periodu 2014-2017. godina, osim onih za koje se vrše dodatne kontrole i gdje su u toku žalbeni i sudski postupci.

Udruženje poljoprivrednika FBiH prethodno je bilo najavilo da će organizovati masovne proteste poljoprivrednika ukoliko na ovoj sjednici Vlade ne bude usvojen program isplate podsticaja za treći kvartal prošle godine od 11,5 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije