BiH

Novčana kazna lijek za ispade poslanika

Novčana kazna lijek za ispade poslanika
Novčana kazna lijek za ispade poslanika

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske nema kodeks ponašanja poslanika, a da li ga je potrebno usvojiti, mišljenja u skupštinskim klubovima su podijeljena.

Dok jedni smatraju da je ponašanje poslanika stvar kućnog odgoja, drugi smatraju da bi žestoke sankcije i novčane kazne bile jedino sredstvo da nervozni poslanici budu dovedeni u red.

Povod ponovnim raspravama o nivou kulture u Skupštini je obračun na ivici fizičkog, do kojeg je došlo u subotu između poslanika SDS-a i SNSD-a, o čemu smo pisali proteklih dana.

Željko Mirjanić, šef Kluba SNSD-a, je rekao da je stvar Kluba poslanika SDS-a da utiče na svoje poslanike. On je rekao da je napadu poslanika SDS-a Miladina Stanića na poslanike SNSD-a Sinišu Dodika i Milana Kovača prethodila salva uvreda SDS-ovih poslanika upućenih Željki Cvijanović, predsjednika Vlade RS.

"Dovodili su u pitanje njenu ličnost kao žene i uvrede prema njoj bile su upućene i svim drugim ministricama i poslanicama. Kao rezultat toga, došlo je do povećane temperature i iz svega toga se moglo očekivati da može doći do eskalacije, posebno nakon najave fizičkog nasilja od strane predsjednika Kluba SDS-a u trenutku prije nego što je predsjednik Igor Radojičić prekinuo sjednicu kada je jednom poslaniku SNSD-a šef Kluba SDS-a uputio fizičku prijetnju", rekao je Mirjanić.

Napadu poslanika SDS-a na poslanike SNSD-a prethodila salva uvreda SDS-ovih poslanika upućenih Željki Cvijanović, smatra Mirjanić

On je dodao da je reakcijom Kluba SNSD-a došlo do sprečavanja većeg incidenta nakon što je poslanicima ukazano da ne reaguju na provokacije.

"Naša dva poslanika dolično su reagovala, jer nisu odgovorila na fizičko nasilje upereno protiv njih", rekao je Mirjanić.

Dodao je da nije za usvajanje kodeksa, jer smatra da treba poštovati važeći skupštinski poslovnik, a šefovi klubova svojim autoritetom ne dozvoljavati poslanicima da se ponašaju kako hoće.

"Poslanik mora biti primjer svojim ophođenjem, kulturom i izlaganjem i da građani u njemu vide pozitivnu i kultunu ličnost, a ne da vide nekog ko je sklon nasilju", naveo je Mirjanić.

Sa druge strane, Vukota Govedarica, predsjednik Kluba SDS-a, smatra da su za incidente odgovorni poslanici SNSD-a, a ne SDS-a.

"Gospodin Mirjanić je zaista smiješan čovjek i ne mogu da vjerujem da može da da takav komentar kad zna da su isfrustrirani poslanici SNSD-a usljed svađe između Igora Radojičića i Željke Cvijanović izazvali kompletan problem, koji je rezultirao dobacivanjem i raznim uvredama prema nama", rekao je Govedarica.

On je negirao da je incident izazvao Stanić i svu krivicu je svalio na Dodika i Kovača, dodavši da svojim komentarom o boji čizama premijerke nije nikoga uvrijedio.

"Poslanik SNSD-a gospođa Lukić je nesmotreno u Skupštini kazala tačno je da je premijerka nosila bijele čizmice, jer su sve žene iz SNSD-a nosile bijele čizmice. Da li je to marketinška kampanja vodila kampanju SNSD-a za vrijeme poplava? Jasno je i svako je živi vidio da ih je nosila i ne vidim da je to neka uvreda", rekao je Govedarica.

On je rekao da bi bilo potrebno usvojiti kodeks ponašanja poslanika, a posebno zauzdati "ekscentrične poslanike sklone nasilju".

"Kodeks očigledno nikad nije donesen, a Mirjanić će vjerovatno i za to mene optužiti. Ja mislim da je rješenje u dosljednoj primjeni Poslovnika", naveo je Govedarica.

Zoran Đerić, šef Kluba PDP-a, je rekao da je subotnji incident pokazao da je ponašanje nekih poslanika prešlo svaku granicu.

"Ovdje nema nevinih. Iz Skupštine je u javnost izašla ružna slika i u njom niko nije čist. Građani ne zaslužuju da gledaju takve slike iz parlamenta", naveo je Đerić.

Rekao je da bi trebalo usvojiti kodeks ponašanja u parlamentu, ali i da bi poslanike trebalo "udariti" po džepu.

Poslanici SNSD-a isprovocirali incident dobacivanjem i raznim uvredama prema nama, rekao Govedarica

Kodeks nije ništa nepoznato, to postoji kao praksa u demokratskim parlamentima", naveo je on.

Spomenika Stevanović, šef Kluba DNS-a, kaže da nije protiv donošenja kodeksa, ali da ne zna koliko bi on uticao na ponašanje poslanika.

"Poslanici dolaze sa različitim nivoom i obrazovanja, karaktera, mentaliteta i temperamenta. Mislim da je za ponašanje prvo odgovoran sam poslanik, ali isto tako i šef kluba kome pripada jer šef kluba bi trebalo da ima dovoljno autoriteta da može da smiri situaciju", naglasila je ona. Dodala je da bi predsjednik parlamenta trebalo da koristi restriktivnije mjere u obuzdavanju poslanika, koje uključuju i izbacivanje sa sjednice.

Iz SP-a danas su stigle žestoke osude napada na premijerku Cvijanović, a Jelena Ćetković, predsjednik Aktiva žena, je rekla da vrijeđanje žena neprihvatljivo, a poslanike pozvala da poštuju Zakon o ravnopravnosti polova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije