BiH

Novčana pomoć djeci poginulih boraca

Novčana pomoć djeci poginulih boraca
Novčana pomoć djeci poginulih boraca

BEOGRAD - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uručila je danas u Beogradu novčanu pomoć od ukupno 6.000 dolara za desetoro djece poginulih boraca Vojske Republike Srpske /VRS/, koji žive i školuju se u Srbiji, poručivši da će Srpska nastaviti da se brine o djeci poginulih boraca.

Cvijanovićeva je ovu pomoć, koju je obezbijedila Kancelarija Zadužbine "Studenica" u Beogradu, uručila u prostorijama Predstavništva Republike Srpske, posredstvom kojeg ova djeca ostvaruju pravo na porodičnu invalidninu.

Premijer Srpske je rekla da je ovo dugogodišnja dobra aktivnost koja se odvija preko Predstavništva Srpske i Zadužbine "Studenica", da bi voljela da ova pomoć može da bude puno veća, te poručila dodala da će ta pomoć biti nastavljena i da se javljaju razni donatori.

Prema njenim riječima, važno je i to što se ova aktivnost održava u Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu, koje ima veliku koordinirajuću, ali i organizacionu ulogu kada su u pitanju mnoge stvari za ostvarivanje prava građana Srpske koji se nalaze na prostoru Srbije.

Cvijanovićeva je nakon razgovora sa studentima kojima je uručena pomoć istakla da Srpska vodi računa o djeci poginulih boraca VRS, koji su dali svoje živote i bez kojih ne bi bilo Srpske, niti bez onih koji su ugradili dijelove svojih tijela u njen nastanak.

Ona je istakla da je zbog toga i veća obaveza onih koji vrše javne funkcije u Republici Srpskoj da njihov politički kurs bude ispravan da bi opravdali sve što je vezano za nastanak Srpske i tome dali dodatnu dimenziju, ozbiljnost i odgovornost.

Direktor Predstavništva Srpske Mlađen Cicović rekao je da Predstavništvo radi, prije svega, na jačanju odnosa Srpske i Srbije, kao i na pomoći građanima Srpske koji su zbog proteklih ratnih dešavanja došli u situaciju da žive i ostvaruju sva svoja prava u Srbiji.

On je naveo da se posebno vodi računa o populaciji porodica poginulih boraca i uopšte o boračkoj populaciji, te da Predstavništvo u ime i za račun Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske pomaže i radi sve poslove vezane za ostvarivanje prava na boračko-invalidsku zaštitu.

"U svakom trenutku nastojimo da riješimo probleme koje oni imaju. Trenutno nemamo nijedan iskazan problem naše boračke populacije koja ostvaruje pravo preko nas, a njih je u ovom trenutku 1.850. Tako da nam je to prioritetan zadatak, pored onih svakodnevnih poslova koji su rezultat programskih opredjeljenja Vlade Republike Srpske", rekao je Cicović.

Predstavnik Zadužbine "Studenica" u Beogradu Jelena Sterđević rekla je da ova zadužbina već 20 godina jednokratnom pomoći stipendira srpske studente iz Srbije i već osam godina studente iz Republike Srpske, odnosno djecu poginulih boraca.

Ona je dodala da ova zadužbina vrlo dobro sarađuje sa Predstavništvom Republike Srpske u Beogradu, koje odabere studente koji će biti stipendirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije