Nove lične karte za građane BiH od 2013. godine

Srna - 23.08.2011 14:19
Nove lične karte za građane BiH od 2013. godine

SARAJEVO - U novoj ličnoj karti građana BiH, čije bi izdavanje trebalo da počne početkom 2013. godine, naći će se i čip sa svim biometrijskim podacima koji postoje i u pasošu, rekao je danas u Sarajevu ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

Pojašnjavajući novinarima najvažnije promjene u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH, o kojima su danas upoznati članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH, Nović je istakao da bi ugrađivanje tog čipa u ličnu kartu dodatno i maksimalno doprinijelo bezbjednosti dokumenta.

"Drugi elemenat izmjene je elektronski potpis koji će biti dobrovoljan, što bi značilo da bi lična karta zamjenjivala svaku drugu karticu koju građanin ima. Treće je što će lična karta moći da se podigne poštanskim putem, čime će građani moći da uštede i vrijeme i novac", rekao je Nović.

Navodeći da će građani biti oslobođeni taksi za lične karte, on je naveo da će cijenu ovog dokumenta utvrditi Savjet ministara BiH, ali da vjeruje da ona ne bi smjela da bude visoka, prije svega zbog toga što je pasoš u BiH najjeftiniji u Evropi.

Nović je naglasio da su ove izmjene u skladu sa evropskim standardima, a da je posebno značajno što se danas u velikom broju evropskih zemalja granice prelaze samo sa ličnim kartama, što bi ovim izmjenama moglo da bude omogućeno i građanima BiH.

"Očekujemo da će Parlamentarna skupština BiH imati dovoljno sluha da usvoji izmjene i dopune zakona, prvenstveno što završavamo sa ovom fazom postojećih ličnih karata do sredine iduće godine i do kraja ove godine moramo da raspišemo tendere za nove dobavljače za nove lične karte", naglasio je Nović.

Prema njegovim riječima, ukoliko zakon bude usvojen u narednih nekoliko mjeseci u Parlamentarnoj skupštini BiH, ulazi se u tehničku stranu pripreme izdavanja novih ličnih karata, a to znači da bi početkom 2013. govine trebalo da počne njihovo izdavanje.

On je podsjetio da je prije gotovo tri godine međunarodni predstavnik u BiH privremeno nametnuo Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, a koji Parlamentarna skupština BiH još nije potvrdila.

"Ključna odredba odnosila se na mogućnost oduzimanja lične karte i izdavanje posebnog dokumenta licima osumnjičenim za ratne zločine ili onima koji pomažu tim licima", rekao je Nović i dodao da se postavlja pitanje da li zakon može biti mijenjan ako neke njegove odredbe još nisu potvrđene u Parlamentarnoj skupštini, mada se to dešavalo u nekim drugim zakonskim rješenjima.

Komisija je podržala ustavne osnove i principe zakona, uz konstataciju da Parlamentarna skupština BiH nije potvrdila dijelove zakona koje je nametnuo visoki predstavnik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Traže šest miliona KM da izađu iz turske zajednice

  05.05.2015 21:02 - S. Čakarević

  DOBOJ - Dva mjeseca nakon što je usvojena Odluka o pristupanju Zajednici opština turskog svijeta odbornici SDS-a zatražili su od Vlade RS da u zamjenu za njeno stavljanje van snage dodijeli gradu Doboju šest miliona KM nepovratnih sredstava ili da mu odobri kreditno zaduženje u istom iznosu.

 • Cvijanović: Opštinske vlasti Doboja nesposobne i neodgovorne

  05.05.2015 19:29 - N.N.

  Komentarišući odluku o pristupanju Doboja Zajednici opština turskog svijeta premijerka Željka Cvijanović je ocijenika da su "gradonačelnik Doboja Obren Petrović i dobojske lokalne vlasti na čelu sa SDS-om donijeli ovu odluku samovoljno i bez saglasnosti većine svojih građana, o čemu svjedoče upravo reakcije tih istih građana i udruženja".

 • Savanović: Uskoro sastanak socijalnih partnera

  05.05.2015 18:12 - Srna

  BANJALUKA - Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske uputiće iduće sedmice poziv Savezu sindikata i Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske za održavanje sastanka u vezi sa novim zakonom o radu, potvrdio je resorni ministar Milenko Savanović.

 • Van Roden: BiH mora preduzeti dosta mjera

  05.05.2015 18:00 - Srna

  SARAJEVO - Šef Misije MMF-a za BiH Ron van Roden rekao je da se za odobrenje bilo kakvog novog programa MMF-a sa BiH prethodno mora preduzeti dosta mjera da bi se vidjela namjera da se želi poboljšati poslovni ambijent u BiH.

 • Crnadak: Pokazati odlučnost u borbi protiv terorizma

  05.05.2015 17:53 - Srna

  NOVI GRAD - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak smatra da BiH mora da pokaže odlučnost u borbi protiv terorizma, te da je najvažnije da se zadrži atmosfera saradnje institucija.

 • Pojačan angažman Francuske na provođenju reformi

  05.05.2015 17:20 - Srna

  SARAJEVO - Ambasador Francuske u BiH Kler Bodoni obećala je pojačan angažman njene zemlje i cijele EU na provođenju predviđenih reformskih mjera u oblasti ekonomije u BiH.

 • Trkulja: Nisam znao za muslimanske zarobljenike

  05.05.2015 17:07 - Srna

  HAG - Svjedok odbrane Nedeljko Trkulja izjavio je pred Haškim tribunalom, na suđenju generalu Ratku Mladiću, da poslije oslobađanja Srebrenice nije znao ništa o muslimanskim zarobljenicima, kao i da su pominjane isključivo žrtve borbenih dejstava i da je postojao dogovor da se otvori koridor za borce i civile iz Srebrenice.

 • Poboljšana efikasnost rada sudova i tužilaštava

  05.05.2015 16:51 - Srna

  SARAJEVO - Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH proveo je u prošloj godini mnoge aktivnosti koje su rezultirale poboljšanjem efikasnosti rada sudova i tužilaštava, obezbjeđenjem boljih uslova rada za sudije i tužioce i efikasnijim pristupom pravdi građanima.

 • Kasipović: Postoji optimalan tekst Strategije

  05.05.2015 16:49 - Srna

  BANJALUKA - Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da vjeruje da postoji optimalan tekst Strategije o reformi sektora pravde u BiH, koji ne oduzima nadležnosti Republici Srpskoj, te da će se brzo iznaći takvo rješenje.

 • SDP BiH zabrinut zbog blokade u radu vlasti

  05.05.2015 16:35 - Srna

  SARAJEVO - Predsjedništvo SDP-a BiH je danas na sjednici u Sarajevu izrazilo zabrinutost zbog izvjesne blokade u radu Vlade i Parlamenta Federacije BiH /FBiH/.

 • Dvoržak: Srebrenica izrežirana politička manipulacija

  05.05.2015 16:29 - Srna

  BEOGRAD - Češki režiser i autor filma "Oteto Kosovo" Vaclav Dvoržak izjavio je danas u Beogradu da je priča o Srebrenici "velika laž i izrežirana politička manipulacija, kojom su izigrane široke mase".

 • Obilježavanje zločina nad vojnicima JNA na dvije lokacije

  05.05.2015 16:25 - Srna

  BIJELJINA - Stradanje pripadnika JNA u Tuzli, koje se desilo prije 23 godine, biće obilježeno 15. maja na Brčanskoj malti u ovom gradu, te u Bijeljini na gradskom groblju u Pučilama, potvrdio je danas predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić.

 • Rešić: Analizirati sistem lokalne samouprave

  05.05.2015 15:40 - Srna

  BANJALUKA - U Republici Srpskoj neophodno je pristupiti sveobuhvatnoj analizi sistema lokalne samouprave i izradi novih zakonskih rješenja kojima će se bolje urediti ovaj sistem, konstatovano je na sastanku ministra uprave i lokalne samouprave Srpske Lejle Rešić sa članovima Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Srpske.

 • Žuljević bio pod istragom za ratne zločine u Bugojnu

  05.05.2015 15:38 - Srna

  SARAJEVO - Penzionisani pukovnik Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Vinko Žuljević Klica, koji je 3. maja ubijen u Zagrebu, bio je pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje da je umiješan u ratne zločine u Bugojnu 1993. godine, potvrdio je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

 • CCI: Nedostaju Srbi za konstituisanje vlasti

  05.05.2015 15:15 - Srna

  SARAJEVO - Proces konstituisanja vlasti u Federaciji BiH /FBiH/ još nije okončan, iako je od izbora prošlo pola godine, jer nedostaju četiri delegata iz reda srpskog naroda, a još nije izabran nijedan potpredsjednik iz srpskog naroda, istakanuto je na današnjoj konferenciji za novinare Centara civilnih inicijativa /CCI/.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.