BiH

Nove uniforme za policiju do kraja godine

Nove uniforme za policiju do kraja godine
Nove uniforme za policiju do kraja godine

BANJALUKA - Pripadnici Policije RS bi do kraja ove ili početkom naredne godine trebalo da dobiju nove uniforme i obuću, usklađene sa evropskim standardima.

Pored toga što će dobiti zaista neophodne nove uniforme i obuću, zanimljivo je da bi izgled tih uniformi trebalo da bude drugačiji od sadašnjeg.

Potvrđeno nam je to u MUP-u RS, gdje su kazali da je u toku izrada novog pravilnika o izgledu i načinu nošenja uniforme u MUP-u RS.

Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, rekla je da je formirana radna grupa koja je angažovana na ovom zadatku s idejom da promijeni izgled uniforme i uskladi ga s evropskim standardima policijskih uniformi u smislu komotnosti, boljeg kvaliteta i drugih elemenata.

"Planirano je da, nakon donošenja pravilnika, bude realizovana nabavka uniformi za sve policijske službenike u MUP-u RS, kao i obuće za sve službenike", kazala je Šoja i ponovila da je nabavka novih uniformi za pripadnike MUP-a RS neophodna.

A da je nabavka uniformi i obuće Policiji RS neophodna, upozorili su i iz sindikata koji okuplja radnike unutrašnjih poslova.

Anica Jondić, predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS, rekla je da je neophodno nabaviti odgovarajuću ličnu opremu za pripadnike Policije RS. Ona je navela da je dosadašnji način opremanja policije bio neprihvatljiv u smislu nepoštivanja rokova, jer je najvećem dijelu odjevnih predmeta uveliko istekao rok trajanja.

"U tom smislu smatramo da pripadnici Policije RS treba da budu adekvatno obučeni, obuveni i opremljeni u skladu sa težinom, specifičnosti i kompleksnosti zadataka koji oni obavljaju", kazala je Jondićeva.

Prema njenim riječima, stav Sindikata po ovom pitanju je jasan, pa tako traže da se Policija RS opremi na način kako je to predviđeno pravilnikom o opremanju Policije RS, da se decidno poštuju rokovi o isteku roka trajanja pojedinih djelova uniformi, što znači da se na vrijeme izvrši zamjena adekvatnim novim odjevnim predmetom.

13,5 miliona KM namijenjeno je za nabavku raznih vozila, kao i zaštitnu opremu za potrebe MUP-a RS

"Naravno da podržavamo svaku ideju o poboljšanju kvaliteta dijelova opreme koja će omogućiti policajcima RS bezbjedniji rad, da budu bolje zaštićeni u posebnim vremenskim uslovima", rekla je Jondićeva. A pored novih unifrmi i obuće, Policija RS će biti jača i za novu opremu. S tim u vezi podsjećamo da je Narodna skupština RS usvojila nedavno i Odluku o dugoročnom zaduživanju RS za potrebe MUP-a u iznosu od 15 miliona KM. Kako je tada saopšteno iz NS RS, kreditna sredstva u iznosu od 13,5 miliona KM namijenjena su za nabavku putničkih vozila, teretnih vozila, džipova i motocikala, kao i zaštitne opreme, za potrebe MUP-a RS, a 1,5 miliona KM je namijenjeno za nabavku opreme za Specijalnu jedinicu policije, jedinice za podršku i Kriminalističku policiju.

Kako smo ranije izvještavali, odjeća i obuća koje nose brojni policajci u BiH stara je godinama, a sindikalne vođe su i tada poručivale da je stanje haotično i da se na ovaj način urušava ugled čuvara javnog reda i mira. Oni su naveli da se pojedine policijske uniforme zbog dotrajalosti i lošeg kvaliteta bukvalno raspadaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije