BiH

Novi Zakon o radu do kraja godine?

Novi Zakon o radu do kraja godine?
Novi Zakon o radu do kraja godine?

BANJALUKA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da će Nacrt novog zakona o radu biti upućen u proceduru i u slučaju da neko od socijalnih partnera bude opstruisao njegovo donošenje, a zakon bi u parlamentu Srpske konačno trebalo da bude usvojen do kraja godine.

"Pokušaćemo ponovo da okupimo sve socijalne partnere zbog ozbiljnosti dokumenta koji donosimo, a u krajnjem slučaju, ako neko od socijalnih partnera bude opstruisao ili ne bude želio doći na te razgovore, mi sa Nacrtom zakona o radu moramo ići u proceduru", rekao je Savanović novinarima u Banjaluci, nakon što danas nije održana sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske zbog nedolaska predstavnika Saveza sindikata Srpske i nedostatka kvoruma. 

On je podsjetio da još od prošle godine postoji radna verzija Nacrta zakona o radu koji je, prema programu rada parlamenta Srpske za ovu godinu, trebalo da ide u proceduru u maju. 

Savanović je istakao da Vlada želi da novi Nacrt zakona o radu usaglasi sa socijalnim partnerima. 

On je precizirao da, prema Nacrtu novog zakona o radu, u ugovoru o radu ostaje kategorija "rad na određeno" i "rad na neodređeno vrijeme". 

Savanović je poručio da u novom Zakonu o radu prava radnika neće biti urušena, već favorizovana, te da će odvojiti rad o nerada. 

On je rekao da će biti podržani radnici koji predano izvršavaju obaveze, dok će neradnici biti sankcionisani u skladu sa zakonskom procedurom. 

Predsjednik Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske Dragutin Škrebić rekao je novinarima da Unija udruženja poslodavaca Srpske očekuje da Vlada sačini radnu verziju novog Nacrta zakona o radu i da socijalni partneri razgovaraju o određenim prijedlozima, izmjenama i dopunama.

"Ako neko ne želi da učestvuje u ovim razgovorima, mi ne možemo zaustaviti život", kaže Škrebić.

On je rekao da je u Nacrtu zakona o radu predviđeno da se minimalan broj dana godišnjeg odmora sa 18 povećava na 20 dana, što nije na štetu radnika.

Škrebić smatra razočaravajućim i iznenađujućim stav predstavnika Saveza sindikata Republike Srpske da ne dođu na sjednicu, ističući da bojkot sjednice predstavlja urušavanje kompletnog sistema koji funkcioniše.

On je rekao da je sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske prvobitno zakazao za 28. april, na zahtjev Saveza sindikata Republike Srpske, ali da je u međuvremenu, na njihov zahtjev, sjednicu pomjerio za danas zbog proslave prvomajskih praznika. 

Škrebić navodi da Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske nikada u radnoj verziji Nacrta zakona o radu nije zahtijevala uvođenje rada na određeno vrijeme i prestanak rada na neodređeno vrijeme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije