BiH

Novi ambasadori BiH u Beogradu, Berlinu, Vašingtonu, Zagrebu

Novi ambasadori BiH u Beogradu, Berlinu, Vašingtonu, Zagrebu
Novi ambasadori BiH u Beogradu, Berlinu, Vašingtonu, Zagrebu

SARAJEVO - Predsjedništvo BiH do sada je imenovalo više od 25 novih ambasadora, odnosno generalnih konzula u svijetu, što znači da su na veći broj čelnih pozicija u bh. diplomatiji došli novi ljudi.

Mnogo novih ambasadora je srpske nacionalnosti i njih je predložio član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Najmanje desetak ambasadora postavljeno je na Ivanićev prijedlog, a među njima ima i karijernih diplomata.

Željko Janjetović je ranije bio ambasador u Mađarskoj, a sada predstavlja BiH u Njemačkoj, dok je novoimenovani šef Misije pri UN-u Miloš Vukašinović radio u sjedištu MIP-a u Sarajevu.

Slično je i s Aleksandrom Dragičevićem koji je ambasadorsku poziciju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zamijenio onom u Mađarskoj.
Lepa Babić, državna službenica u MIP-u i nekadašnji portparol Ministarstva, novi je ambasador u Makedoniji, dok je Ivanićev savjetnik Predrag Grgić imenovan za ambasadora u sjedištu at large.

Srpske pozicije popunili su i Branko Nešković (Velika Britanija), Duško Stanojević (Egipat), Lazar Mirkić (Srbija) i Igor Babić (konzul u Milanu).
Svi su oni bliski Savezu za promjene RS.

Nešković je obavljao dužnost Ivanićevog savjetnika, a Mirkić je bio poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS.
Približan broj ambasadora imenovan je na prijedlog hrvatskog člana Predsjedništva Dragana Čovića. Među njima je, takođe, nekoliko dokazanih diplomata.

Tako je Lidija Topić na čelu Misije BiH pri EU, Željana Zovko ambasador u Italiji, Tomislav Leko u Austriji, a Darko Zelenika u Španiji.
U Misiji pri UN ambasador je Lucija Ljubić Lepina, a u Švedskoj Vesna Ćuzić.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović svog savjetnika Harisa Bašića postavio je za ambasadora u Danskoj, nekadašnjeg šefa obezbjeđenja svog oca Alije Izetbegovića Harisa Lukovca za dipomatskog predstavnika BiH u Jordanu.

Takođe je nekadašnjeg savjetnika Alije Izetbegovića Kemala Mustafića postavio za ambasadora u Iranu, a stranačkog kolegu Sanjina Halimovića za šefa Misije BiH pri OEBS-u u Beču.

Muhameda Čengića postavio je za ambasadora u Indoneziji, Mehmeda Halilovića u Kuvajtu, a Harisa Hrlu za ambasadora u Saudijskoj Arabiji.
(NN/Večernji)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije