BiH

Novi ministri Vlade USK zasjeli, SDA podnosi apelaciju

Novi ministri Vlade USK zasjeli, SDA podnosi apelaciju
Foto: N.N. | Novi ministri Vlade USK zasjeli, SDA podnosi apelaciju

BIHAĆ - Novoizabrana Vlada Unsko-sanskog kantona, na čelu s premijerom USK Mustafom Ružnićem, održala je danas konstituirajuću sjednicu, nakon što je prethodno izvršena primopredaja resora između starih i novih ministara.

"Pred nama je dosta posla i mi smo spremni da se uhvatimo u koštac s nagomilanim problemima, među kojima se posebno ističe migrantska kriza, koja ovih dana doživljava eskalaciju", istakao je Ružnić.

Podsjećamo da je u srijedu došlo do iznenadne promjene vlasti, nakon što je 17 poslanika sazvalo vanrednu sjednicu Skupštine USK kako bi se glasalo o povjerenju Vladi Huseina Rošića (SDA). Nakon što je izglasano nepovjerenje njegovoj vladi, izabrana je nova na čelu s Ružnićem (A SDA).

Također, smijenjen je i dosadašnji predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Hušić i na njegovo mjesto izabran Rasim Pajić (A-SDA).  Na ovaj način ustoličena je nova parlamentarna većina u Skupštini USK, koju  čini 17 poslanika A-SDA, SDP-a, Demokratske fronte (DF) i Nezavisnog bloka, dok je ranije vladajuća SDA otišla u opoziciju.  Do smjene vlasti došlo je nakon što su poslanici DF-a odlučili da uskrate podršku Rošićevoj vladi i pridruže se novoj političkoj koaliciji. Zanimljivo je kako je smjena vlasti obavljena neposredno nakon što su okončani opšti izbori i prije nego što su novoizabrani zvaničnici na svim nivoima stupili na funkcije.

Predstavnici političkih partija koje čine novu skupštinsku većinu u USK kažu kako se radi o preventivnom potezu, čiji je cilj da se spriječe zloupotrebe od strane SDA. "Iako će novoj vladi rok trajanja vjerovatno biti kratak, na ovaj način ćemo onemogućiti zloupotrebe kada se radi o novim zapošljavanjima i javnim sredstvima", kazao je Pajić. 

U SDA tvrde kako je sjednica Skupštine USK sazvana nelegalno i protivno odredbama Poslovnika o radu ovog zakonodavnog tijela, te su najavili podnošenje apelacije Ustavnom sudu FBiH.

Hušić kaže kako se radi o pravnom nasilju koje provode izborni gubitnici na čelu s A-SDA.

"Sve ovo što su uradili doživjeće fijasko i ja se pitam ko je taj premijer ili ministar koji će se usuditi da u ovom vakuumu potpiše bilo kakvu odluku i tako preuzme veliku odgovornost prije nego što se o svemu očituje Ustavni sud", kazao je Hušić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije