BiH

Novinar Nezavisnih gostovao na TV N1 i govorio o konferenciji o Dejtonu

Novinar Nezavisnih gostovao na TV N1 i govorio o konferenciji o Dejtonu
Novinar Nezavisnih gostovao na TV N1 i govorio o konferenciji o Dejtonu

SARAJEVO - Dvadeseta godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu obilježava se kao veoma značajan događaj, koji će biti obilježen i konferencijom u organizaciji "Nezavisnih".

"Prošlo je 20 godina od ključnog sporazuma. Nije Dejton samo završio rat nego donio uređenje BiH. Pozitivno je uticao na region. Najvažniji razlog je to što mislim da je zemljama regionu potreban dijalog. Malo se razgovara, puno je stavova koji ne idu ka tome. Želimo otvoriti dijalog i na jedno mjesto pozvati ljude. Mislimo da je to veoma važno", kazao je za N1 Dejan Šajinović, član Organizacionog odbora Nezavisnih novina, koje 19. septembra organizuju Konferenciju "20 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma - Pogledi".

Na konferenciju su pozvani ključni akteri Dejtonskog sporazuma i poslijeratnog razvoja BiH, a podrška je stigla iz skoro svih institucija BiH, počevši od Predsjedništva, ministarstva spoljnih poslova, Kabineta predsjednika RS, Grada Banjaluke...

Tihomir Ladišić iz zagrebačkog N1 studija pitao je Šajinovića da li se može dogoditi promjena u samom Dejtonskom mirovnom sporazumu, te koliko duh potpisnika Dejtona živi u BiH.

"Mislim da je svima jasno da su potrebne promjene, pogotovo u sekciji o ljudskim pravima. Duh Dejtona nije nestao, ali se promijenio. Ta vrsta razgovora nije dominantna, jer se ljudi sada više brinu kako će riješiti ekonomske probleme", ocijenio je Šajinović.

N1 je emisiju "Novi dan" posvetio konferenciji "20 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma - Pogledi"..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije