BiH

Novinari iz RS napustili Bh. novinare

Novinari iz RS napustili Bh. novinare
Novinari iz RS napustili Bh. novinare

BANJALUKA - U Banjaluci je u ponedeljak održana sjednica Skupštine Nezavisnog udruženja novinara (NUN) RS, na kojoj su izabrani rukovodstvo Udruženja, Upravni i Nadzorni odbor, predsjednik Udruženja i Novinarsko vijeće časti.

Za predsjednika Udruženja izabran je Dragan Jerinić ("Nezavisne novine"), a za predsjednika Skupštine Božidar Stajčić (RTRS).

Na sjednici je usvojena i Informacija o radu "Bh. novinara" u periodu od 2004. do 2010. godine, nakon čega je povučena i odluka o učešću NUN-a u osnivanju "Bh. novinari" iz 2004. godine, koju je donijela tadašnja Skupština Udruženja novinara RS.

"Povlačenjem ove odluke NUN uskraćuje legitimitet Udruženju 'Bh. novinari', koje je nastalo zahvaljujući i našem udruženju, da dalje predstavlja novinare i medije iz RS", kazao je Dragan Jerinić, predsjednik Udruženja novinara RS.

U Informaciji o radu Udruženja "Bh. novinari" navedeno je da se to udruženje u proteklom periodu ponašalo kao da je privatizovano i da je stajalo samo u odbranu onih medija i novinara kojima je lično i politički bilo blisko, dok se nijedan jedini put nije oglasilo kada je napadnut novinar koji radi u medijima koji ne pripadaju tom krugu.

"Upravo takvo udruženje podstaklo je novinarsku nesolidarnost i podjelu medijskog prostora u BiH. Nijedno udruženje novinara nigdje u svijetu se nije ponašalo na ovakav način, kao centralni komitet za nadgledanje medija i zaštitu isključivo podobnih po aršinima jedne male grupe ljudi i jedne stranke. Upravo tako srušeni su svi standardi novinarske profesije u ovoj zemlji, a Udruženje je svojom ćutnjom stalo iza toga", navodi se u Infomaciji.

Jerinić je istakao da je osnovni cilj formiranje jedinstvenog udruženja novinara RS, a dugoročni planovi bi bili da se napravi i novinarski dom u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije