BiH

Novinari važni u borbi protiv terorizma

Novinari važni u borbi protiv terorizma
Novinari važni u borbi protiv terorizma

BUKUREŠT – Novinari imaju važno mjesto i ulogu u borbi protiv terorizma, jedan je od zaključaka dvodnevne ekspertske radionice “Medijske slobode i odgovornost u borbi protiv terorizma” koja je završena u četvrtak u Bukureštu.

Na radionici su novinari, nevladini aktivisti, diplomate, eksperti i politički predstavnici razmatrali načine na koji novinari treba da izvještavaju o terorizmu, ali i o državnim mehanizmima zaštite od terorizma uz obezbjeđivanje punih prava i sloboda građana. Bilo je riječi i o borbi protiv terorizma u kontekstu društvenih mreža u svjetlu činjenice da teroristi sve češće koriste internet i društvene mreže za propagiranje svojih ideja, ali i o govoru mržnje na internetu kao “odgovor” na terorizam i na koji način govor mržnje može postati gorivo za nove potencijalne teroriste. Očekivano, najviše govora je bilo o tzv. Islamskoj državi i konkretnim primjerima kako ta teroristička organizacija koristi komunikaciju sa javnošću za širenje svojih terorističkih ideologija.

Dunja Mijatović, predstavnik OEBS-a za slobodu medija, je ukazala da mnogima može izgledati čudno činjenica da su organizatori radionice njena kancelarija i odjeljenje OEBS-a za antiterorizam, ali je pojasnila da zaštita građana od terorista te zaštita ljudskih i novinarskih prava, u stvari, ne mogu ni biti uspješni jedno bez drugog. Dodala je da niko ne negira pravo državama da koriste mjere kojima će zaštititi svoje građane od terorističkih prijetnji, ali ne na način da se kroz državne mjere eliminišu ili umanjuju ljudska prava. Ona je upozorila da čak i neke članice OEBS-a u borbu protiv terorizma koriste kao izgovor da utišaju kritičke glasove opozicije, novinara ili nevladinih aktivista u vlastitim zemljama.

„U nekoliko zemalja OEBS-a svjedoci smo pokušaja pritiskanja novinara da otkriju svoje izvore informacija kroz zakonska, ali i druga sredstva. Vlade koriste kriminalističke istrage i nacionalnu bezbjednost kao izgovor da prenebregnu prava novinara tako što pretražuju njihove prostorije i kuće tražeći neobjavljene materijale. Takve aktivnosti imaju razarajuće djelovanje na istraživačko novinarstvo i ne može ih se pravdati razlozima nacionalne bezbjednosti“, istakla je ona.

Danijel Jonica, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Rumunije, je naglasio da se protiv terorizma mora boriti na način da se ni na koji način ne ugrožavaju ljudska prava, skrenuvši pažnju na dokument OEBS-a broj 507 „Borba protiv terorizma uz poštovanje ljudskih prava“.

Aleksej Licenkov, šef Odjeljenja OEBS-a za međunarodne prijetnje, govorio je i o ulozi novinara u toj borbi. On je pozvao novinare na oprez dok izvještavaju o temama koje se tiču terorizma. Pojasnio je da konstruktivno izvještavanje može smanjiti paniku, smiriti strasti i izazvati pravovremeno i adekvatno reagovanje javnosti. Ali, upozorio je, ista novinska vijest može, ako se zloupotrijebi ili pogrešno plasira, pomoći namjerama terorista. Dodao je da novinari često zbog senzacionalizma ili želje da se obećavajući novinarski materijal što prije objavi, nenamjerno izazovu štetna dejstva.

„Tako da smo svjedoci da se dešavalo da umjesto da izvijeste o nekom terorističkom činu ili organizaciji na informativni način, u stvari nenamjerno pomažu teroristima u ostvarenju njihovih namjera“, upozorio je on i dodao da se takve pojave mogu efikasno suzbiti samo kroz javno privatno partnerstvo, odnosno saradnju državnih i međunarodnih organa s jedne strane, i novinara, nevladinih aktivista i građana s druge. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije