BiH

O angažovanju Oružanih snaga na ekshumaciji iz jame Radača

O angažovanju Oružanih snaga na ekshumaciji iz jame Radača
O angažovanju Oružanih snaga na ekshumaciji iz jame Radača

SARAJEVO - Predsjedništvo BiH trebalo bi sutra da razmatra prijedlog odluke o odobravanju upotrebe resursa Oružanih snaga BiH za pomoć pri provođenju aktivnosti na pronalasku nestalih lica iz prošlog rata na lokaciji Radača u Hercegovini.

U jami Radača, na lokalitetu Goranci, kod Mostara nalaze se posmrtni ostaci 200 do 300 lica srpske i bošnjačke nacionalnosti ubijenih tokom rata. 

Na ovom području su 2009. godine pronađeni posmrtni ostaci tri Srbina i jednog Hrvata, a ekshumacija je nastavljena tri godine kasnije. 

Zbog loših vremenskih uslova radovi su ubrzo obustavljeni u novembru 2012. godine. 

Iako je nastavak bio najavljen za proljeće 2013. godine, nikada više ništa nije rađeno.

Prema tvrdnji mještana, jama je duboka oko 100 metara, a tokom ekshumacija došlo se tek do dubine oko 50 metara.

Na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH nalazi se i informacija o učešću predstavnika BiH na Regionalnom sastanku o povećanju učešća država zapadnog Balkana u UN-ovim operacijama očuvanja mira i izvještaj o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH, policijskih i državnih službenika, te ostalih zaposlenih u operacijama podrške miru od 1. januara do 30. juna.

Pred članovima Predsjedništva Bih naćiće se i prijedlog odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o vojnoj finansijskoj saradnji između Savjeta ministara BiH i Vlade Turske i Implementacionog protokola u vezi finansijske pomoći između Savjeta ministara BiH i Vlade Turske. 

Na dnevnom redu su i prijedlozi odluka o prihvatanju sporazuma i određivanje potpisnika za Sporazum o grantu specijalnog fonda za klimatske promjene za pripremu Regionalnog projekta upravljanja slivom rijeke Drine između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u funkciji Agencije za provođenje Specijalnog fonda za klimatske promjene. 

Predsjedništvo BiH razmatraće i sporazum o grantu Globalnog fonda za zaštitu životne sredine za pripremu Regionalnog projekta upravljanja slivom rijeke Drine, između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u funkciji Agencije za provođenje ovog fonda.

Pred članovima Predsjedništva BiH naćiće se i Sporazum o finansiranju između BiH i Evropske komisije, u pogledu prekograničnog programa BiH - Srbija u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć za 2013. godinu i Ugovor o garanciji /koji se odnosi na Ugovor o zajmu za projekat centralnog grijanja Prijedor/ između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj. 

Početak sjednice zakazan je za 12.00 časova, a po njenom okončanju medijima će se u 14.30 časova obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije