BiH

O saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina

O saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina
O saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina

SARAJEVO - Predstavnici Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH izvjestili su danas u Sarajevu glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o radu Tužilaštva BiH na preostalim predmetima kategorije dva, u kojima su istrage započete do kraja 2003. godine u haškom Tužilaštvu, a dokazni materijali iz tih predmeta ustupljeni Tužilaštvu BiH.

 Na sastanku je razmotreno pitanje saradnje tužilaštava u regionu i primjene nedavno potpisanih protokola o saradnji sa Srbijom i Hrvatskom, te zaključeno da je postignut značajan napredak u procesuiranju predmeta ratnih zločina, imajući u vidu da je određeni broj osumnjičenih lica u predmetima iz kategorije dva nedostupan pravosuđu BiH i nalazi se na teritoriji ovih država.

Sa Bramercom su o zajedničkoj saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina razgovarali predstavnici Posebnog odjeljenja za ratne zločine Gordana Tadić, Dragan Čorlija i Ibro Bulić.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da je Bramerc razgovarao i sa postupajućim tužiocem u predmetima ratnih zločina na području Prijedora Izetom Odobašićem i njegovim saradnicima o najnovijim detaljima istrage o ratnim zločinima u ovom gradu, kao i o prikupljenim dokazima o posmrtnim ostacima iz grobnice Tomašica.

Predstavnici Tužilaštva u Hagu su na ovom sastanku upoznati i sa organizacionim i kadrovskim promjenama u Tužilaštvu BiH, posebno sa povećanjem tužilačkih kapaciteta za rad na predmetima ratnih zločina, koji će imati za rezultat povećanje efikasnosti u njihovom rješavanju.

Predstavnici Tužilaštva BiH izrazili su zadovoljstvo međusobnom uspješnom saradnjom i podrškom Tužilaštva Haškog suda koji neprekidno traju već 10 godina, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije