BiH

O sudbini Savjeta ministara poslije praznika

O sudbini Savjeta ministara poslije praznika
O sudbini Savjeta ministara poslije praznika

SARAJEVO - Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH odlučio je da u utorak, 18. aprila, poslije vaskršnjih/uskršnjih praznika, pokrene inicijativu za smjenu Vijeća ministara BiH.

Staša Košarac, predsjedavajući Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu, rekao je za Srnu da će se ta partija fokusirati na ono što su rekli ministri iz Saveza za promjene, a to je da je sjednica Vijeća ministara organizovana na "ilegalan način" te da se raspravljalo o setu zakona iz Reformske agende.

Košarac je rekao da je ovakvo stanje u Vijeću ministara BiH potvrda da je dominantan SDA, a da je uloga Saveza za promjene minorna i da se ništa ne pitaju. Napomenuo je da Vijeće ministara BiH na čelu sa Denisom Zvizdićem od prvog dana nije imalo podršku SNSD-a i da su vrlo jasno navedeni razlozi zbog kojih je SNSD protiv tog kabineta i politike koju afirmiše Zvizdić.

"Vrlo je jasno bilo naznačeno da su namjere Zvizdića i Bakira Izetbegovića (lider SDA) da oduzmu nadležnosti RS, a da jačaju institucije BiH, dok je SNSD-u taj interes bio drugačiji", naveo je Košarac. Dodao je da je SNSD svjestan činjenice da im trebaju još najmanje dva poslanika da bi inicijativu uputili u skladu sa poslovnikom, te je pozvao poslanike iz stranaka Saveza za promjene da se pridruže inicijativi.

S druge strane, Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i visoki funkcioner SDS-a, kazao je da je za sličnu inicijativu čuo ranije od Milorada Dodika, predsjednika RS i lidera stranke iz koje dolazi Košarac.

"SNSD je vrlo uspješan u inicijativama za smjenu Savjeta ministara, ako nam budu potrebni, mi ćemo ih zvati", kazao je Šarović.

Da li će kao što je i sam Košarac priznao imati dovoljnu podršku da pokrenu inicijativu, ne znaju ni njegove kolege.

Tako Senad Šepić, poslanik SDA, kazao je danas da ne zna kako će glasati o inicijativi SNSD-a.

"Sve je to pod velikim upitnikom. Izjasnićemo se o tome kad dođe na dnevni red", rekao je Šepić.

Momčilo Novaković, poslanik NDP-a, kazao je da nije nikakav problem da zajedno Savez za promjene i SNSD smijene i Vijeće ministara, ali i Vladu RS, jer nisu zadovoljni ni jednim ni drugim.

"Ako ne možemo zajedno oboje, onda neka svako svoje smjenjuje", poručio je Novaković.

Njegov kolega iz SDP-a Mirsad Mešić kaže da će ova stranka biti suzdržana kada je u pitanju smjena jer smatraju da SNSD nema ozbiljne namjere da uđe u vlast na nivou BiH.

"To je samo jedan vid njihovog pritiska zbog seta zakona koji se odnosi na akcize. SDP neće u tome učestvovati", kazao je Mešić.

Damir Bećirović, šef Kluba poslanika DF-a, rekao je da će se ova stranka o zahtjevu za smjenu izjasniti kada ga dobije.

"Treba im osam potpisa, a oni imaju šest. Vidjećemo koje će razloge navesti",  kazao je Bećirović.

Mirsad Đonlagić, šef Kluba poslanika SBB-a, kaže da prvi put čuje za inicijativu, te da ne zna kako će se o tome očitovati Klub SBB-a.

"Mislim da se treba takmičiti u tome ko će unaprijediti situaciju u BiH, a ne ko će je više zakomplikovati", rekao je Đonlagić

Ukinut "bijeli hljeb"

Vijeće ministara BiH danas je van snage stavilo odluku o ostvarivanju prava funkcionera u vlasti na nivou BiH na "bijeli hljeb".

Na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, donesena je odluka o stavljanju van snage odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za vrijeme produženog radnopravnog statusa izabranih lica i imenovanih funkcionera u institucijama BiH.

"S obzirom na to da je na snagu stupio Zakon o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim je član 48 brisan, više ne postoji pravni osnov za važenje ove odluke", saopćili su iz Vijeća ministara.

Usvojen je godišnji izvještaj o napretku u sprovođenju Revidiranog akcionog plana jedan (RAP jedan) Strategije reforme javne uprave u BiH za period januar - decembar 2016. godine, u kojem se navodi da je u 2016. godini ostvareno 68 odsto ciljeva iz navedenog akcionog plana, a ministri su usvojili i izvještaj Ministarstva pravde BiH o sprovođenju pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa u institucijama BiH i potvrdili opredijeljenost da zainteresovanim - javnosti, organizacijama civilnog društva i građanima omoguće učešće u kreiranju i sprovođenju javnih politika koje su u nadležnosti institucija BiH.

Zapisnik bez podrške

Vijeće ministara BiH danas je s dnevnog reda skinulo zapisnik sa vanredne telefonske sjednice 7. aprila zbog neslaganja ministara iz Saveza za promjene o njenom zakazivanju i rezultatima glasanja.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je kako će se ministri o tome usaglašavati u narednim danima.

On je rekao da mu nije poznato šta se dešava sa zakonskim aktima koji su usvojeni na telefonskoj sjednici, napominjući da je za ministre iz Saveza za promjene ta sjednica nepostojeća. Šarović nije mogao da precizira kakve će reperkusije imati takva odluka Vijeća ministara na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama kojim je predviđeno povećanje cijene goriva za 0,15 KM po litru. Kakva je sudbina korigovanog seta zakona o akcizama i bankama u BiH koji je usvojio Dom naroda BiH po hitnom postupku i da li je on važeći, zasad je nejasno jer  ne postoji institucija koja o tome odlučuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije