BiH

O ulasku BiH u EU nema ni razgovora

O ulasku BiH u EU nema ni razgovora
O ulasku BiH u EU nema ni razgovora

BERLIN, BANJALUKA - Zvanični Berlin kritički gleda na dalje proširenje EU nakon ulaska Hrvatske, piše juče ugledni njemački "Handelsblatt".

U svojoj analizi prenosi jučerašnje izjave visokorangiranih njemačkih političara da bi širenje Unije trebalo usporiti zbog ekonomske krize i da širenje treba prilagoditi kapacitetu EU za daljim primanjem novih članica.

"Kada će sljedeća zemlja biti primljena u EU, to je na veoma dugom štapu. Ako je suditi prema raspoloženju vladajuće koalicije u Berlinu, do daljeg to tako i ostaje", piše list.

Naime, Hans Mihelbah, predsjedavajući frakcije CDU/CSU, vladajuće partije u Njemačkoj, u Komisiji za finansije njemačkog Bundestaga, i Silvija Kanel, predsjednik FDP-a u Hamburgu, juče su upozorili da se EU ne treba širiti prebrzo, imajući u vidu trenutnu ekonomsku krizu.

"Kada vidite zemlje poput Srbije, Crne Gore i Makedonije, jasno vam je da te zemlje moraju da pređu jedan veoma dugačak put da bi EU uopšte bila u situaciji da makar razmisli o njihovom članstvu", navodi Mihelbah.

Kada se radi o BiH, njemački mediji pišu da se o tome sad ni ne razgovara, jer je u pitanju jedina zemlja koja nema čak ni formalnu kandidaturu.

Oboje političara ne žele potpuno zaustavljanje politike proširenja, ali žele postroživanje kriterija. Prema njihovom mišljenju, prethodna vladajuća garnitura u Njemačkoj, predvođena SPD-om, napravila je grešku preuranjenim primanjem Rumunije u EU, što se, kako smatraju, ispostavilo kao pogrešan potez. Mihelbah navodi da problemi zbog njenog prijema u EU i dalje traju i opterećuju je.

Prema mišljenju Kanelove, dalje proširenje EU treba da zavisi od toga da li primanje konkretne zemlje ima određenu "višestruku vrijednost" za samu EU i da li primanje može doprinijeti stabilizaciji evra.

Željka Cvijanović, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS i član SNSD-a, ističe da je ekonomska kriza u EU nametnula nove prioritete na koje se EU treba fokusirati, a među njima nije proširenje. Istakla je da se u EU o tome slobodno govori, a u BiH se sprečava takva debata.

"Veću štetu po evropski proces BiH čini potreba stranaca da u BiH njeguju ambijent zabranjenih tema, nego što se, pod pritiskom ekonomske krize, u okviru EU iznose stavovi kojima se dalja proširenja dovode u pitanje", istakla je Cvijanovićeva. Ocijenila je da od ovakvih stavova nema kratkoročne štete za BiH, osim što u dugoročnom smislu može djelovati destimulativno na zemlje koje se nalaze na evropskom putu.

Halid Genjac, poslanik SDA u parlamentu BiH, kaže da je ekonomsko stanje u EU dovelo do toga da je proces proširenja ozbiljno prikočen. Mišljenja je da nakon ulaska Hrvatske više neće biti pojedinačnog pristupanja EU, već da će uslijediti dugi period nakon kojeg će one zemlje u regionu koje budu spremne biti primane u članstvo.

"Okolnosti, nažalost, idu u prilog svima onima koji su protiv proširenja, a takvih nije malo. Moramo biti svjesni da zavisimo jedni od drugih i da moramo razvijati regionalnu saradnju", rekao je Genjac. Istakao je da trenutna komplikovana politička situacija u BiH i komplikovano uređenje BiH služe kao povod skepticima proširenja u EU da "dokažu" da zemlje zapadnog Balkana nisu spremne za ulazak u EU.

Borislav Bojić, poslanik SDS-a u parlamentu BiH, ističe da je Njemačkoj zbog njene veličine i uticaja u EU dozvoljeno da glasno kaže ono o čemu ostali razmišljaju, a ne smiju reći.

"Evropa se uplašila Grčke. Oni su iskreni i ne žele širiti šarene laže, govore ono što i misle. Mi moramo biti svjesni da se prije ulaska u EU moramo prilagoditi njihovim standardima. Treba da iskoristimo ovo vrijeme pred nama za to", rekao je Bojić.

Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose, ističe da ova vijest nije nikakva novost.

"Iskreno, mislim da većina naših političara to već zna, ali niko nije želio to javno da saopštava. EU, kao što vidite, ne olakšava, već pojačava procedure za prijem. Govori se o novim uslovima. EU će tu 'pauzu' koristiti da sama sebe konsoliduje", istakao je Šolaja. On je rekao da je EU bila svjesna da domaći faktori u BiH neće ispuniti obećanja iz "mape puta", što će poslužiti kao indikator da proces pristupanja EU neće moći teći brzo.

"U sadašnjoj situaciji u kojoj se EU nalazi, njima to i odgovara", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije