BiH

OEBS, OHR i Ambasada SAD smatraju jednoglasno odbacivanje izvještaja politizacijom

OEBS, OHR i Ambasada SAD smatraju jednoglasno odbacivanje izvještaja politizacijom
Foto: N.N. | OEBS, OHR i Ambasada SAD smatraju jednoglasno odbacivanje izvještaja politizacijom

SARAJEVO - Misija OEBS-a u BiH, Ambasada SAD i OHR smatraju da "politizacija izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice iz 2004. ne doprinosi pravdi i pomirenju, te ne predstavlja evropske vrijednosti".

Oni osuđuju i korištenje izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice iz 2004. godine u, kako navode, političke svrhe u predizbornom periodu, saopšteno je iz OEBS-a.

Oni su mišljenja da je izvještaj pomogao zajednicama u BiH da, kako kažu, krenu naprijed i da teže pomirenju i miru, te da su mnogi od rezultata izvještaja verifikovani i potvrđeni presudama međunarodnih, domaćih i inostranih sudova.

Iz OEBS-a, Ambasade SAD i OHR-a tvrde da niko ne demonizuje Republiku Srpsku, niti govori o kolektivnoj odgovornosti Republike Srpske ili srpskog naroda.

"Žrtava ima na svim stranama, uključujući i srpski narod", kaže se u zajedničkoj izjavi i poziva na nastavak podrške pravosudnim institucijama na svim nivoima u procesuiranju predmeta ratnih zločina, kako bi im se omogućilo da završe taj proces i osiguraju pravdu za žrtve.

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je danas odbacila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i zatražila od Vlade da ga stavi van snage i formira dvije nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine - o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije