BiH

OEBS traži od Tužilaštva pristup predmetima ratnih zločina

OEBS traži od Tužilaštva pristup predmetima ratnih zločina
OEBS traži od Tužilaštva pristup predmetima ratnih zločina

Ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH, podržao je na današnjoj konferenciji za novinare zaključke Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, kojim se dozvoljava ovoj međunarodnoj misiji pristup predmetima ratnih zločina na kojima radi Tužilaštvo BiH.

Za ove zaključke je rekao da oni još jednom potvrđuju da je OSCE-ova analiza rada na predmetima ratnih zločina Tužilaštva i Suda biH u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za BiH.

Dodao je da Misija OSCE-a u BiH u potpunosti poštuje i promoviše nezavisnost pravosuđa u BiH, te da je fokus Analize koja je u toku na radu Tužilaštva BiH i Suda BiH na predmetima ratnih zločina zbog toga što su te institucije odgovorne za procesuiranje najtežih slučajeva, što samo po sebi nosi određeni broj jedinstvenih izazova.

Očekuje da će Analiza biti završena do sredine novembra, te da će ona sadržavati i određene preporuke za poboljšanje rada Suda i Tužilaštva BiH, ali da neće sadržavati analizu konkretnih predmeta.

Moore je rekao da nakon odluke VSTV još nije dobio odgovor od Tužilaštva BiH koje je ranije odbilo saradnju sa OSCE-om po ovom pitanju. Izrazio je nadu da će se naredne sedmice direktno sastati sa glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem kako bi raspravili ovo pitanje, uz napomenu da Sud BiH u vezi navedenog sarađuje sa OSCE-om odnosno nadležnom sutkinjom iz Velike Britanije Joannom Korner.

Odgovarajući na pitanje da li je OSCE u drugim zemljama dobio pristup predmetima državnog tužilaštva Moore nije mogao navesti takav primjer, te je rekao da se mandati OSCE-a razlikuju od zemlje do zemlje.




 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije