BiH

OHR: Sud i Tužilaštvo imaju jurisdikciju na cijeloj teritoriji BiH

OHR: Sud i Tužilaštvo imaju jurisdikciju na cijeloj teritoriji BiH
Foto: Ilustracija | OHR: Sud i Tužilaštvo imaju jurisdikciju na cijeloj teritoriji BiH

SARAJEVO - Entiteti su obavezni da poštuju odluke institucija BiH,a Sud i Tužilaštvo imaju jurisdikciju na cijeloj teritoriji države, saopšteno je iz OHR-a nakon poziva predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predstavnicima staranaka u RS na sastanak povodom rada pravosudnih institucija u BiH.

"Jednostrane odluke kojima bi se suspendovale ili ograničile nadležnosti i odluke pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine na dijelu bosanskohercegovačke teritorije bile bi protivustavne i neprihvatljive", navode u OHR-u odgovarajući na upit "Fene" u vezi s pozivom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika srpskim predstavnicima u pravosudnim institucijama da napuste svoje pozicije te najavom ograničavanja nadležnosti Suda BiH i Tužilaštva BiH na teritoriji Republike Srpske.

Kako su istakli, prema Ustavu BiH, entiteti moraju u potpunosti da poštuju odluke institucija BiH, uključujući zakone donesene na državnom nivou te odluke državnih pravosudnih organa.

"Sud BiH i Tužilaštvo BiH imaju jurisdikciju na cijeloj teritoriji BiH", navodi se.

Iz OHR-a su poručili da su pokušaji izvršnih vlasti da izvrše pritisak na predstavnike pravosuđa ili utiču na njihova imenovanja, potpuno neprihvatljivi u kontekstu nezavisnog pravosuđa te podvukli da sudijama mora biti omogućen nezavisan rad, bez neprimjerenog političkog pritiska.

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je predstavnike političkih partija iz RS na sastanak u subotu u vezi sa radom Suda i Tužilaštva BiH. Ranije u toku dana se pojavila informacija da predstavnici SzP neće prisustvovati sastanku. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije