BiH

OHR i EU osuđuju Mektićeve napade na novinare

OHR i EU osuđuju Mektićeve napade na novinare
OHR i EU osuđuju Mektićeve napade na novinare

SARAJEVO - Nakon što je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić jučer tokom press konferencije održane u Banja Luci izrekao niz uvreda na račun novinarki RTRS-a, reagovali su iz OHR-a i Delegacije EU u BiH.

" Jučerašnji uvredljivi komentari upućeni novinarima RTRS-a samo su najnoviji primjer vrlo uobičajene prakse predstavnika mnogih političkih stranaka u ovoj zemlji, koju mi jasno osuđujemo. Kao što je OHR ranije isticao, mediji imaju obavezu da objektivno i profesionalno izvještavaju, ali im se mora omogućiti sloboda i nezavisnost da rade svoj posao. Mediji imaju ključnu ulogu u izgradnji demokratije i razumijevanja u BiH. Stoga, mogućnost medija da slobodno rade širom BiH, ima suštinski značaj i predstavlja mjerilo demokratske zrelosti društva.

Istovremeno, postoje mehanizmi koji mogu osigurati nezavisno razmatranje primjedbi protiv novinara i urednika. Potrebno je koristiti ove mehanizme, a ne uvrede ili druge oblike pritiska na novinare", navodi se u saopštenju OHR-a.

Kometarišući diskriminatorne izjave date o novinarki RTRS-a, portparol Delegacije EU i Kancelarije Specijalnog predstavnika EU u BiH, Andy McGuffie, je izjavio:

" Sigurnost novinara je preduslov za postojanje slobode govora i slobodnih medija. Potrebno je ozbiljno se pozabaviti svakom prijetnjom po uslove za rad novinara i mogućnošću da nezavisno djeluju. Posebno pominjanje novinarki u rodno diskriminirajućim izjavama je degradirajuće, i kao takvo je neprihvatljiva prijetnja za sigurnost žena predstavnica medija. Pored toga što predstavlja uvredu i uzrokuje ličnu traumu, to je izazov za slobodu medija".

Za Evropsku uniju, sloboda izražavanja i sloboda medija su među glavnim prioritetima. Kao dio političkih kriterijuma iz Kopenhagena, oni su ključni aspekt procesa EU integracija za zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Budno pratimo ova pitanja prilikom procjene spremnosti Bosne i Hercegovine u procesu približavanja EU. Očekujemo punu podršku nosilaca odgovornih funkcija na postizanju ovih prioriteta - navodi Mcguffie.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije