BiH

Obaveza nadležnih je da spriječe fiktivne prijave

Obaveza nadležnih je da spriječe fiktivne prijave
Obaveza nadležnih je da spriječe fiktivne prijave

BEOGRAD - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da je obaveza nadležnih organa Srpske, posebno u pripremi predstojećih izbora i prevenciji bilo kakvog izbornog inženjeringa, da vrše provjeru prijava prebivališta.

Radojičić je istakao da u Srpskoj ima dosta problema sa fiktivnim prijavama prebivališta, što se naročito izražava u vrijeme izbora, kada se zbog izbornog inženjeringa može značajno promijeniti izborna volja građana.

Radojičić je novinarima u Beogradu, gdje je danas prisustvovao rukopoloženju vladike srednjoevropskog Sergija, rekao da je druga dimenzija tog problema bezbjednosne prirode.

On je napomenuo da organi istraživanja i gonjenja, ako su lica lažno prijavljena, ne mogu da obave svoj posao, što se, kako je naveo, pokazalo u nizu istraga, kada su pronađena lica prijavljena na adresi Predsjedništva BiH ili vjerskih objekata.

"Treća dimenzija tih problema vidjela se nakon majskih poplava, kada neka lica nisu mogla da ostvare prava zbog neurednih i fiktivnih prijava prebivališta i boravišta", rekao je Radojičić.

On je ukazao da je podzakonskim aktom koji je donijela Vlada Republike Srpske bio uređen i način dodatne provjere prijava i registracije građana i naveo da se ona, "s obzirom na to da se radi o jedinstvenoj bazi, prevodi i na jedinstvenu bazu za glasače".

"S obzirom na odluku Ustavnog suda BiH, onog momenta kada ona bude objavljena, i samim tim onemogućila primjenu sadašnje uredbe Vlade, bićemo primorani da donesemo neku novu uredbu, odnosno podzakonski akt, koji će stvari regulisati na takav način da se onemogući fiktivna prijava boravišta ili prebivališta", rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije