BiH

Obećane uštede završile u zaključku

Obećane uštede završile u zaključku
Obećane uštede završile u zaključku

SARAJEVO - Nerealno je očekivati da Vijeće ministara BiH u narednih deset dana uradi prijedlog zakona o smanjenju javne potrošnje, uključujući plaće i naknade, na što ih je Predstavnički dom bh. parlamenta sinoć obavezao svojim zaključkom.

U ocjeni da je Vijeću ministara ostavljen prekratak rok saglasni su danas bili parlamentarci koji su učestvovali u kreiranju zaključka, a slično su kazali i iz nadležnog Ministarstva finansija i trezora BiH.

Poslanici su juče razmatrali dva prijedloga zakona o smanjenju plaća i tri poslaničke inicijative koje su podrazumijevale smanjenje i ostalih privilegija, ali ništa nije usvojeno. Glasanje je odgođeno, a obaveza predlaganja sistemskih mjera štednje prebačena Vijeću ministara. Za Prijedlog zakona Milorada Živkovića, poslanika SNSD-a, koji bi značio smanjenje plaća članova Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i bh. parlamenta za 42 odsto u raspravi je rečeno da je neprovodiv, što je svojim mišljenjem ranije potvrdilo i Ministarstvo finansija i trezora. Takođe, zbog usvojenog amandmana SDA da se Živkovićev zakon primjenjuje odmah, a ne od idućeg saziva vlasti, zaključeno je da je ovo rješenje i neustavno, jer Ustav BiH još ne dopušta redukciju plaća funkcionerima u toku njihovog mandata. U raspravi je osporen i Prijedlog okvirnog zakona Nike Lozančića (HDZ BiH) o ograničenjima u raspolaganju javnim sredstvma na svim nivoima u BiH tvrdnjom stranaka iz RS da je ovo neustavno zadiranje u nadležnosti entiteta, kantona, opština.

"Ministarstvo finansija i trezora još nije dobilo zaključak Predstavničkog doma da bismo znali šta se od nas konkretno traži. Kad dobijemo zaključak, potrudićemo se da uradimo traženo, mada smatramo da je rok od 10 dana vrlo kratak", rekli su  u Ministarstvu finanisja i trezora BiH.

U SDA i SDP-u, koje su jedine glasale protiv "spornog" zaključka, tvrde da su poslanici nepotrebno teret prebacili na Vijeće ministara.

Mato Franjičević, šef Kluba zastupnika HDZ BiH, kaže da nije siguran da Vijeće ministara u zadakom roku može završiti posao i predložiti zakon. I zamjenik predsjednika Kluba poslanika SNSD-a Lazar Prodanović je pesimističan.

Ključna iskrena volja

Ivica Ćavar, konsultant za monitoring rada bh. parlamenta iz CCI, kaže da se parlamentarci, pokušavajući da vrate izgubljeno povjerenje građana, utrkuju ko će dati bolji prijedlog za smanjenje njihovih plaća.

"Nema iskrene spremnosti da budu smanjene plaće parlamentaraca koje su enormno visoke i dostižu i do sedam ili osam hiljada KM", rekao je Ćavar.

On ističe da se priča o smanjenju plaća funkcionera zakomplikovala sa nekoliko inicijativa i prijedloga zakona te da se paši da će se sve to razvući do opštih izbora u listopadu. Ćavar naglašava da su parlamentarci htjeli smanjiti sebi plaće, nisu morali čekati nikakve izmjene Ustava, već samo ukinuti beneficije o kojima godinama javnost govori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije