BiH

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih
Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih

BANJALUKA - Kod Manastira Svetog Nikole na Ozrenu danas će biti obilježen Međunarodni dan nestalih, a najavljeno je prisustvo ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenka Savanovića.

U 11.00 časova biće služen parastos za poginule srpske borce i civile kod Spomen-krsta na Ozrenu, nakon čega je predviđeno polaganje vijenaca, obraćanje zvaničnika i posjeta Manastiru Svetog Nikole.

Republika Srpska i dalje potražuje 1.676 boraca i civila, dok se u tri spomen-kosturnice u Srpskoj nalazi 657 ekshumiranih neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović ranije je rekao da je na Ozrenu počinjen stravičan zločin nad srpskim narodom koji ima sve elemente genocida, ali da, nažalost, u BiH još niko nije odgovarao za taj zločin.

On je podsjetio da je na Ozrenu izmješteno 11 masovnih srpskih grobnica sa oko 140 tijela, od čega je najkarakterističniji slučaj iz Gostovića gdje su 53 srpska borca izmasakrirali mudžahedini od čega je 12 tijela pronađeno i identifikovano.

Mitrović je rekao da je na Ozrenu zarobljeno 459 srpskih vojnika, od čega ih je 49 razmijenjeno, 271 identifikovano, a 131 se vodi kao nestao.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana sa sjedištem u Doboju Zoran Blagojević podsjetio je da je 10. septembra 1995. godine takozvana Armija BiH, potpomognuta zloglasnim odredom "El mudžahid" izvela akciju "Uragan" na Vozuću u kojoj je učestvovalo 23.000 muslimanskih vojnika.

On je rekao da je rezultat ove akcije bio 415 poginulih srpskih vojnika, dok ih se 137 još vodi kao nestalo, a 7.500 Srba je protjerano i 30 sela spaljeno.

"Prije 20 godina počinjen je stravičan zločin u Vozući, koji ljudski um ne može da zamisli - ritualna ubistva odsijecanjem ljudskih glava koje su činili mudžahedini", istakao je Blagojević.

On je rekao da će Udruženje Vozućana 10. septembra organizovati "Marš stazama egzodusa" i odlazak u Stog gdje će biti služen parastos za poginule i nestale srpske borce i civile.

Međunarodna komisija za nestala lica /ICMP/  danas će, u saradnji sa Mrežom za izgradnju mira i Udruženjem za društvena istraživanja i komunikacije, u nekoliko gradova u BiH ogranizovati   "Ulične aktivnosti" kako bi bio dat naglasak na temu nestalih.

Iz ICMP-a je saopšteno da će se aktivnostima predstaviti "žive skulpture" koje se sastoje od instalacija dizajniranih od članova porodica nestalih kako bi predstavili svoje voljene te uključili u dijalog građane i objasnili značaj problema nestalih lica.

Cilj instalacija jeste i da ukažu na hitnu potrebu za proaktivnim i efektnim djelovanjem vlasti koje bi pomoglo da se okonča patnja hiljada članova porodica nestalih, navodi se u saopštenju.

Posjetioci će biti pozvani da potpišu peticiju koja poziva vlasti na primjenu Zakona o nestalim licima koji je usvojen u novembru 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije