BiH

Obilježene 23 godine od pogibije Milana Tepića

Obilježene 23 godine od pogibije Milana Tepića
Obilježene 23 godine od pogibije Milana Tepića

KOZARSKA DUBICA - Na mjesnom groblju u Komlencu, opština Kozarska Dubica, danas je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježeno 23 godine od pogibije narodnog heroja Milana Tepića.

U prisustvu porodice narodnog heroja, vijence su na porodičnu grobnicu Tepića položili načelnik opštine i potpredsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro i Nenad Ličanin, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac i delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Perica Bundalo. 

Vijence su položili i predstavnici Opštinske boračke organizacije i Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske iz Prijedora.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je da hrabrost pokojnog majora i čin kojim je obilježio istoriju srpskog naroda zaslužuju vječno poštovanje, a da se njegovo ime svrstava među imena velikana i ljudi velikog srca i djela.

U bjelovarskoj kasarni na Bedeniku 29. septembra 1991. godine major Jugoslovenske narodne armije Milan Tepić, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike poginuo je, digavši u vazduh vojno skladište i sebe.

Za ovaj junački podvig major Tepić je odlukom Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije posthumno odlikovan Ordenom narodnog heroja.

Njemu u počast, Republika Srpska je ustanovila orden za posebne zasluge u ratu, a Skupština opštine Kozarska Dubica je 29. septembar proglasila Danom sjećanja na ovog narodnog heroja.

Jedna ulica u Kozarskoj Dubici nosi ime Milana Tepića, a u parku Narodnih heroja podignuta je bista s njegovim likom.

U Drugom svjetskom ratu ova opština je dala 14 narodnih heroja, a u posljednjem otadžbinskom ratu svojim junačkim djelom major Milan Tepić svrstao se među imena velikana. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije