BiH

Obilježeno 11 godina od pogibije Borisa Trajkovskog

Obilježeno 11 godina od pogibije Borisa Trajkovskog
Obilježeno 11 godina od pogibije Borisa Trajkovskog

MOSTAR - Na Matića brdu kod Stoca danas je obilježeno 11 godina od pogibije članova makedonske delegacije, predvođene tadašnjim predsjednikom Makedonije Borisom Trajkovskim.

Makedonski avion kojim je Trajkovski sa saradnicima putovao na investicionu konferenciju u Mostar pao je u blizini sela Rotimlja, oko 15 kilometara jugoistočno od Mostara 26. februara 2004. godine.

U nesreći su, osim Trajkovskog, poginuli članovi njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blazevski i Anita Krishan Lozanovska, zatim Mile Krstevski iz Ministarstva inostranih poslova, pripadnici obezbjeđenja Boris Velinov i Ace Božinovski, te piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Na Matića brdu danas je vijence položila porodica Trajkovskog, predstavnici Glavnog štaba Vojske Makedonije, predsjednika Makedonije, Vlade Makedonije, Ministarstva inostranih poslova BiH, Generalštaba Oružanih snaga BiH, grada Mostara, EUFOR-a i Udruženja Makedonaca u BiH.

Ove godine godišnjica smrti Borisa Trjakovskog obilježena je skromnije nego ranije, a na polaganju vijenaca nije bilo viših predstavnika vlasti, osim rukovodstva grada Mostara.

Zamjenik ministra inostranih poslova Makedonije Dragana Kiprijanovska rekla je da će Trajkovski ostati upamćen kao najsvjetliji momenat u novijoj makedonskoj istoriji.

"Ostaće upamćen po skromnosti, posvećenosti građanima i državi, kao čovjek koji je njegovao i učio nas da njegujemo vrijednosti koje nas objedinjuju i drže zajedno", rekla je Kiprijanovska.

Ona je navela da je Trajkovski uradio mnogo za Makedoniju i bio predsjednik svih građana, te da je njegovom smrću izgubila mnogo ne samo Makedonija već i cijeli svijet.

Prema njenim riječima, nakon smrti Trajkovskog Makedonija je nastavila da korača njegovim stopama ka demokratiji i EU.

Kiprijanovska je rekla da su posljednjom istragom o padu makedonskog aviona utvrđeni propusti pilota i sistemski propusti u komunikaciji.

Član Udruženja Makedonaca u BiH Dušan Ninov rekao je da je za sve Makedonce ovo veoma težak trenutak, te ponovo izrazio sumnju u sve istrage koje su provedene o padu aviona.

"Političari pričaju jedno, kao i mediji, a svi znaju dobro šta je urađeno. Ne mogu da kažem da je ubijen, ali ni da nije. Svi prostori na kojima živimo su okupirani prostori i ljudi ne smiju da kažu šta se desilo, a tvrdim odgovorno da svi znaju. Siguran sam da su ubijeni i da je to jedina istina", rekao je Ninov, dodavši da će zbog ovakvih tvrdnji sigurno naljutiti mnoge.

Rezultati posljednje istrage pokazali su da je na nesreću uticala serija kritičnih propusta, događaja i uslova, a direktan uzrok nesreće bilo je spuštanje aviona ispod minimalnog propisanog nivoa.

Na to su uticali nedovoljna, nekvalitetna i nepotpuna priprema posade za prilaz i slijetanje, ignorisanje informacije kontrolora leta o meteorološkoj situaciji, pogrešno određivanje finalne tačke za prilaz, što je dovelo do ranijeg početka spuštanja, isključenje autopilota u fazi prilaza, nedovoljan timski rad članova posade, pilotovo neodržavanje horizontalnog leta, neodgovarajuće reagovanje kopilota i drugo. 

Položeno cvijeće na grob 

Delegacija Vlade Makedonije danas je povodom 11 godina od smrti makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog i njegovih saradnika položila cvijeće na njihove grobove u Aleji velikana na gradskom groblju Butelj u Skoplju.

U delegaciji su bili ministri spoljnih poslova Nikola Poposki i odbrane Zoran Joleski, te ministar bez resora Nedžet Mustafa.

Cvijeće na grob Trajkovskog i na grobovima svih poginulih u avionskoj nesreći u blizini Mostara položila je i delegacija grada Skoplja predvođena gradonačelnikom Kocetom Trajanovskim.

U avionu makedonske Vlade, koji se srušio 26. februara 2004. godine, osim predsjednika Trajkovskog, poginuli su i njegovi savjetnici Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi obezbjeđenja Boris Velinov i Ace Božinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

O nesreći koja se je dogodila u ataru Matić brda u blizini Mostara do sada su vođene dvije strage i objavljena dva izvještaja.

Iako se izvještaji razliku, kao glavni razlog pada aviona marke "kinger" navode su pilotske greške i drugi indirektni sistemski propusti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije