BiH

Oborili isti broj zakona koliko su i usvojili

Oborili isti broj zakona koliko su i usvojili
Oborili isti broj zakona koliko su i usvojili

SARAJEVO - Parlamentarna skupština BiH oborila je u prošloj godini isti broj zakona koliko ih je i usvojila, a 40 odsto oborenih došlo je od Vijeća ministara, što znači da obaraju zakone vlastitog Vijeća ministara.

Istovremeno, najveća slabost aktuelnog Vijeća ministara je mali broj utvrđenih zakona. To su neki od nalaza monitoringa rada državne vlasti koji je juče predstavila nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI).

Ipak, rad Vijeća ministara u prošloj godini obilježio je najveći broj sjednica dosad, redovan rad s prosječno jednom sjednicom sedmično, bez opstrukcija i blokada, ali sjenu na te rezultate baca sadašnja napeta situacija zbog zahtjeva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, koja će, po riječima nekih parlamentaraca, potrajati izvjesno vrijeme, pa je donošenje zakona stavljeno u drugi plan.

"Stvarni centri moći su lideri političkih stranaka. Riječ 'blokada' ne želim da koristim iako je odgođena sjednica Predstavničkog doma bh. parlamenta i umjesto redovne održana telefonska sjednica Vijeća ministara. Apelujemo da ne dozvole da dosadašnji rezultati budu obezvrijeđeni, da shvate da su izabrani od građana i dobro plaćeni, te da rade na rješenju životnih problema. Očekujemo da budemo kandidat za članstvo u EU ove godine, a kako ako ovako nastavimo. Ostaje da budemo optimistični", rekao je Ivica Ćavar iz CCI-ja, dodavši da se ne smije dozvoliti da se nestabilnost s nižih nivoa prenese na državni nivo.

Kazao je da su uskostranački i lični interesi neke od najozbiljnijih prepreka značajnijem napretku BiH.

Dodao je da je fokusiranost političara na predizbornu kampanju spriječila bolje rezultate rada bh. parlamenta, koji je usvojio 25 zakona, što je više nego 2015. godine, ali manje od trećine od planiranih.

Ipak, istakali su u CCI-ju, napravljeni su važni pomaci na evropskom putu i pozitivan, mada još nedovoljan, pomak, gdje je povećana industrijska proizvodnja i zaposlenost.

Milica Marković, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu bh. parlamenta, istakla je da odgovore na rezultate rada treba da da pozicija, odnosno vlast, a kada je riječ o tome šta će biti dalje naglasila je da je donošenje zakona u drugom planu u odnosu na razrješenje situacije nastale zbog zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije.

"Ta napeta situacija će potrajati. To nije dobro za BiH. To nije sedam ili deset dana nego dok iz Suda u Hagu ne budu rekli da li je aplikacija prihvatljiva ili nije", dodala je Markovićeva.

Iz programa rada nisu utvrđena 42 zakona

Kada je riječ o radu Vijeća ministara BiH u prošloj godini, Ivica Ćavar, iz CCI-ja, rekao je da su razmotrili oko 5.000 mjera, što je najbolji rezultat u zadnjih šest godina, ali da zakoni ovdje zauzimaju i manje od dva odsto i pri tome nisu utvrđena 42 zakona iz programa rada.

"Među njima su važni zakoni o veterinarstvu, hrani i poljoprivredi, dok jedini u regionu nemamo zakon o vanjskim poslovima", istakao je on.

Dodao je da je ionako loš rezultat na realizaciji zakona dodatno umanjen u parlamentarnoj proceduri.

"Vijeće ministara usvojilo je najviše strategija do sada, njih devet, ali među njima nisu izuzetno značajne strategije razvoja, socijalnog uključivanja, zapošljavanja", dodao je Ćavar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije