BiH

Od očekivanih dva miliona, uplaćene oko 773.000 KM pomoći

Od očekivanih dva miliona, uplaćene oko 773.000 KM pomoći
Od očekivanih dva miliona, uplaćene oko 773.000 KM pomoći

SARAJEVO - Na podračun na koji se uplaćuje jednodnevna zarada zaposlenih u zajedničkim institucijama BiH u svrhu pomoći poplavljenim područjima do sada je uplaćeno 773.498,31 KM, potvrđeno je danas Srni u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Jednodnevne zarade za pomoć poplavljenim područjima BiH izdvajene su na osnovu odluke Savjeta ministara BiH i odnosile su se na majske i junske plate, za one institucije koje nisu uspjele izvršiti obračun tokom maja.

Od skoro 22.000 zaposlenih, jednodnevnu zaradu je izdvojilo njih oko 14.000, što je manje od očekivanog jer su procjene Ministarstva finansija i trezora BiH bile da se na ovaj način može prikupiti oko dva miliona KM za pomoć poplavljenom stanovništvu.

Prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, visina jednodnevnih zarada koje su izdvojene za pomoć polavljenom stanovništvu iznosila je od 24 KM, koliko iznose dnevna primanja spremačice, do 258 KM, koliko su izdvajali članovi Predsjedništva BiH.

Tako je za takozvanu "dnevnicu solidarnosti" u Predsjedništvu BiH najviše izdvojio član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović, uplativši na račun 258 KM, dok je predsjedvajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izdvojio 251 KM, a hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić 237 KM.

U Savjetu ministara BiH dvije dnevnice izdvojili su ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir LJubić, uplativši 551,91 KM, te ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, koji je uplatio 432 KM.

Više od jedne dnevnice izdvojili su i predsjedavajući Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda, koji je od majske plate izdvojio 500 KM, a toliko je uplatio i ministar pravde BiH Bariša Čolak.

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić izdvojio je 222 KM od majske plate, a ministar inostranih poslova Zlatko Lagumdžija 194 KM, s tim da su ova dva ministra uplatili na račune za pomoć poplavljenima iz vlastitih sredstava još 1.000 KM, koliko je uplatio Špirić na račune Republike Srpske i Federacije BiH, te 4.335 KM - koliko je uplatio Lagumdžija.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić uplatio je jednodnevnu zaradu u iznosu od 191 KM, ministar saobraćaja i komunikacija Damir Hadžić 197 KM, te ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović 218 KM. Uplate zamjenika ministara iznose od 170 do 195 KM.

U Parlamentarnoj skupštini BiH nije bilo slučajeva da poslanici ili delegati daju dvije ili više dnevnica, pa njihova izdvajanja za pomoć poplavljenom stanovništvu iznose oko 200 KM, bez obzira jesu li profesionalni poslanici koji primaju plate ili su poslanici koji primaju samo paušale.

Najviše su izdvojili zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić, čija je jednodnevna zarada iznosila 225 KM, zatim zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Božo LJubić sa dnevnom zaradom od 224 KM. Predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković izdvojio je 212 KM, dok je predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović uplatio 218 KM.

Iako primaju samo paušale od 713 KM, a ne i plate i u parlamentu, po 200 KM za pomoć polavljenom stanovništvu uplatili su poslanici Azra Hadžiahmetović, Danijela Martinović, Mirsad Đugum, Emir Kabil, Anto Domazet i Saša Bursać, te delegat Dragutin Rodić.

Šefu Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mladenu Bosiću greškom su odbijene jednodnevne zarade i uz majsku i uz junsku platu, pa mu je iz Trezora BiH vraćen iznos od 207 KM.

U Ministarstvu finansija i trezora potvrdili su Srni da je u sedam slučajeva bilo povrata jednodnevnih zarada jer su državni službenici tvrdili da nisu dali saglasnost da im se odbije od plate, te je zbog toga i izvršen povrat novca.

Zaključno sa jučerašnjim danom, na deviznom podračunu, koji je Ministarstvo finansija i trezora BiH otvorilo za pomoć područjima zahvaćenim poplavama u BiH, uplaćeno je 327.757,30 evra, 669.271,12 američkih dolara i 4.081,51 funti, dok je na podračunu za uplate u konvertibilnim markama do sada uplaćeno 607.488,50 KM. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije