BiH

Odata počast Nikoli Gardoviću

Odata počast Nikoli Gardoviću
Odata počast Nikoli Gardoviću

SARAJEVO - U Staroj pravoslavni crkvi na Baščaršiji danas je prisluživanjem svijeća odata počast Nikoli Gardoviću, koji je ispred ove crkve ubijen na današnji dan 1992. godine, što je nagovijestilo građanski rat.

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekao je da je to bio "teroristički čin duboko osmišljen u nekadašnjem političkom vrhu, tada, muslimanskog naroda".

"Nažalost, dvije decenije nakon 1. marta ponovo imamo terorističke napade, a to govori o uticaju politike Bošnjaka na stvaranje militantnih struktura. Ponovo na političkoj sceni, takođe, imamo kreatore određenih rješenja koji su bili prisutni i 1992. godine", rekao je Košarac, dodavši da te političke strukture nisu odustale od ideja "Islamske deklaracije".

On je istakao da, prema svjedočenjima pred Haškim sudom, Ramiz Delalić jeste izvršio ovo ubistvo, ali za to nije odgovarao.

"On je priznao da je izvršio ubistvo prema naredbi Alije Izetbegovića. Slična situacija je i sada, jer Tužilaštvo BiH čuva bošnjačke političare od vremena Izetbegovića do sada Šefika Džaferovića", rekao je Košarac, navodeći da će SNSD i dalje insistirati na smjeni Džaferovića u rukovodstvu parlamenta BiH.

Košarac smatra da je ovaj zločin prošao nekažnjeno, zato što bi procesuiranje dalo odgovor ko je naredio ubistvo srpskog svata.

"Prvi mart nikada neće biti praznik za nas, jer su dva naroda preglasali srpski narod. Nikom dobronamjernom nije donio ništa dobro, a očigledne su i dalje vidljive posljedice koje se ne mogu zaliječiti. To je dan tuge kada je ubijen čovjek koji je nosio srpsku zastavu, što je bio i ključni događaj i povod za početak rata", rekao je Košarac.

Mirko Vranić, predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, rekao je da je ubistvo Gardovića bilo uvod u krvavi građanski rat u kojem su tolike žrtve stradale u Sarajevu i cijeloj BiH.

On je naveo da je 24.000 ljudi dalo svoj život za Republiku Srpsku, a da je 982 srpskih civila nestalo je u Sarajevu.

"Osuđujemo neke naše političare jer ne smjenjuju Šefika Džaferovića. Bosić, Ivanić i Čavić brane Džaferovića, koji je učestvovao i pomagao neke zločine. Na Ozrenu je 21 tijelo ekshumirano, a od toga 17 tijela bez glava. Tužilaštvo BiH neće da to dokazuje", rekao je Vranić, dodavši da slučajevi "Dobrovoljačka ulica", "Dudaković", "Tuzlanska kolona" i zločin u Ledićima još nisu procesuirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije