BiH

Odgođena sjednica zbog nedostatka kvoruma

Odgođena sjednica zbog nedostatka kvoruma
Odgođena sjednica zbog nedostatka kvoruma

SARAJEVO - Sjednica Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH parlamenta BiH, koja je trebalo da bude održana danas u Sarajevu, odgođena je za 20. juli zbog nedostatka kvoruma.

Članovi Komisije su na današnjoj sjednici trebalo da utvrde prijedlog zaključaka o informaciji Savjeta ministara BiH o terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku i akciji "Ruben" MUP-a Republike Srpske.
 
Sjednici je prisustvovalo šest od 12 članova Komisije, a za njeno održavanje potrebno je prisustvo sedam članova.
 
Predsjedavajući Komisije Sifet Podžić rekao je da su svoje odsustvo opravdali Ognjen Tadić i Borislav Bojić iz SDS-a, Borjana Krišto i Bariša Čolak iz HDZ-a BiH i Fahrudin Radončić iz SBB-a, dok to nije učinila Dušanka Majkić iz SNSD-a.
 
Podžić je, po okončanju sjednice, naveo da Savjet ministara BiH još nije dostavio svoje mišljenje o amandmanima i zaključcima koje je usvojila Komisija, te da je i bilo kvoruma na sjednici najvjerovatnije ne bi bilo riječi o informaciji o terorističkom napadu u Zvorniku i akciji "Ruben".
 
Po okončanju zvaničnog dijela sjednice član Komisije iz SDS-a Darko Babalj zamolio je kolege u Komisiji da shvate ozbiljnost situacije u BiH, koja nije ni politički ni ekonomski dobra.
 
"Molim vas da sve što radimo ne bude u svojstvu politike i politikanstva, nego u svojstvu dogovora na dobrobit svih građana. Molim vas da se u budućem periodu što više posvetimo onome za šta smo dobro plaćeni", rekao je Babalj.
 
Komisija je na prošloj sjednici, održanoj 18. juna, odgodila donošenje zaključaka za ovu sjednicu.
 
U prijedlozima zaključaka traži se da Ministarstvo bezbjednosti BiH predloži dokument koji će sadržati precizne operativne procedure u vanrednim situacijama, da bude sačinjena nova strategija borbe protiv terorizma 2015-2020, da bude dostavljena informacija o svim preduzetim akcijama u vezi sa terorizmom, a upućuje se i poziv medijima da o terorizmu informišu objektivno i odgovorno.
 
Tematsku raspravu o zaključcima 15. septembra trebalo bi da obavi parlament BiH.
 
U terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku 27. aprila ubijen je jedan policajac, a dvojica su ranjena, dok je napadač likvidiran.
 
Članovi komisije trebalo bi sutra u 12.00 časova da posjete Ministarstvo bezbjednosti BiH.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije