BiH

Odgođeno izjašnjavanje o setu zakona o akcizama

Odgođeno izjašnjavanje o setu zakona o akcizama
Foto: Ilustracija | Odgođeno izjašnjavanje o setu zakona o akcizama

BANJALUKA - Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH odgodio je izjašnjavanje o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH zbog tehničkog usaglašavanja teksta zakona za srijedu, saopšteno je iz te institucije.

Kako nam je rečeno, uz ove zakonske izmjene u oblasti akciza, UO UIO izjasniće se i o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda kao i Zakona o sistemu indirektnih oporezivanja.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, rekao je da je od predstavnika Upravnog odbora iz Federacije BiH bilo intervencije na ovaj tekst zakona zbog čega je dato vrijeme entitetskim vlastima da se usaglase, da bi prekosutra mogli o njemu da se izjasne.

"Ne mogu govoriti o kakvim intervencijama je riječ", rekao je on u kratkom obraćanju novinarima nakon sjednice. 

Osim ovih mjera, na danas održanoj sjednici razmatran je i prednacrt zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) koji je upućen iz UIO, uz zaključak da se u izradu ovog zakonskog rješenja uključe eksperti iz UO i resornih ministarstava prije finalizacije ovog dokumenta i upućivanja u dalju proceduru.

"UIO primio je k znanju informaciju o stanju i aktivnostima Uprave za prvih šest mjeseci ove godine, gdje je utvrđen rast prihoda od indirektnih poreza, a ovaj pozitivan trend nastavljen je i u izvještajnom periodu za devet mjeseci", naglasili su oni.

Dodali su da je razmatran i program rada Uprave i Upravnog odbora za 2018. godinu te budžetski zahtjev za iduću godinu u iznosu 91,2 miliona maraka, koji će biti dopunjeni za narednu sjednicu prije izjašnjavanja i upućivanja Savjetu ministara BiH u dalju proceduru.

Na sjednici, kako su dodali, nisu razmatrane tačke dnevnog reda koje se odnose na utvrđivanje privremenog koeficijenta za raspodjelu prihoda i poravnanja među entitetima za prethodni period.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije