BiH

Odgovornost je na Agenciji za statistiku BiH

Odgovornost je na Agenciji za statistiku BiH
Odgovornost je na Agenciji za statistiku BiH

SARAJEVO - izjavio je da je na Agenciji za statistiku BiH odgovornost da do 1. jula objavi rezultate popisa stanovništva sprovedenog u oktobru 2013. godine i da odgađanje roka, ukoliko se nastavi neodgovoran rad, neće dati razultat.

Osmanović smatra da je najveća odgovornost da posao privedu kraju na direktoru Agencije za statistiku Velimiru Jukiću i dva zamjenika direktora, koje je pozvao da budu "svjesni svoje uloge".

On je istakao da je direktor Agencije na putu koji "mu nije bio potreban jer je bolje da svaki dan razgovara sa direktorima entitetskih zavoda za statistiku" da bi pitanje objavljivanja rezultata popisa bilo riješeno.

Osmanović je ponovio da su čelni ljudi Agencije za statistiku BiH bili svjesni na kakve pozicije dolaze kada su konkurisali za te poslove, te očekuje njihovu profesionalnost i da završe ovaj posao "bez bilo kakvih primjesa ili pritisaka politike".

"Ukoliko se bude neodgovorno ponašalo, rok može biti produžen za još godinu dana, ali rezultata neće biti", rekao je Osmanović novinarima u Sarajevu.

Osmanović je rekao da nema podatak za kada je zakazana naredna sjednica Centralnog popisnog biroa.

"Vrijeme nam nije saveznik. Svaki dan dodatno se uzburkava javnost u BiH i otežava cjelokupna situacija. Direktor treba biti na visini zadatka i završiti taj posao", zaključio je Osmanović.

Posljednja sjednica Centralnog popisnog bira održana je sredinom aprila, ali nije postignuta saglasnost o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva, odnosno metodologija za utvrđivanje rezidentnog stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije