BiH

Odluka Ustavnog suda BIH - najteži udarac BIH poslije Dejtona

Odluka Ustavnog suda BIH - najteži udarac BIH poslije Dejtona
Odluka Ustavnog suda BIH - najteži udarac BIH poslije Dejtona

SARAJEVO - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da odluka Ustavnog suda BiH da poništi slobodno izraženu volju predstavnika konstitutivnog naroda predstavlja najteži udarac BiH u njenoj postdejtonskoj istoriji.

"Nakon ovakve odluke Ustavnog suda jasno je da BiH nije država suverenih naroda i građana, već okupirana teritorija na kojoj predstavnici jednog naroda, uz podršku stranih sila i moćnika, pokušavaju da nametnu svoju volju i uzurpiraju prava predstavnicima drugog naroda koja im garantuje važeći Ustav i sve poznate međunarodne konvencije o ljudskim, građanskim i političkim pravima", poručio je Košarac u izjavi Srni.

On je upozorio da je Ustavni sud BiH svojom jučerašnjom odlukom o poništavanju rezultata referenduma o Danu Republike Srpske izašao iz okvira Ustava BiH i ušao u prostor diktature i anarhije.

"U preambuli Ustava BiH jasno piše da je njegov sastavni dio i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima. U prvom članu tog međunarodnog dokumenta, koji je usvojen u UN i koji je na snazi punih 40 godina, piše da svi narodi imaju pravo na samoopredjeljenje i da na osnovu tog prava oni slobodno određuju svoj politički položaj i slobodno postižu svoj privredni, društveni i kulturni razvoj. Oni koji krše ovaj dokument, a to su sluge Bakira Izetbegovića u Ustavnom sudu BiH, krše i Ustav ove zemlje, uvode diktaturu i proizvode političku i svaku drugu nestabilnost do koje će, nažalost, sigurno doći u narednom periodu", naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, sada je potpuno jasno da je odluka o sprovođenju referenduma o 9. januaru - Danu Republike bila jedini mogući odgovor na politiku Bakira Izetbegovića i na stavljanje Ustavnog suda BiH u službu te politike.

"Nakon jučerašnje odluke Ustavnog suda BiH trebalo bi da se stide svi oni u Republici Srpskoj koji su bojkotovali ili na bilo koji način dovodili u pitanje održavanje referenduma o Danu Republike", rekao je Košarac.

On je upozorio na to da su, kako je naveo, u velikoj zabludi svi oni koji misle da Bakir Izetbegović i strani moćnici koji podržavaju njegovu politiku neće nastaviti da koriste Ustavni sud BiH kao zamjenu za visokog predstavnika i instrument za rušenje Republike Srpske.

"Vrijeme je da srpske političke stranke zakopaju ratne sjekire, da se okupe i aktiviraju dogovor iz novembra prošle godine u vezi sa donošenjem zakona o Ustavnom sudu BiH. Vrijeme je da kažemo da je dosta Bakirove samovolje i diktature i da mu poručimo da u zajedničkim institucijama u Sarajevu nećemo donositi nikakve odluke dok iz Ustavnog suda ne izbacimo strance i dok tu instituciju ne vratimo u okvire Ustava i zakona", zaključio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije