BiH

Odluku o smjeni Gorana Zupca donijeli "telefonski"

Odluku o smjeni Gorana Zupca donijeli "telefonski"
Odluku o smjeni Gorana Zupca donijeli "telefonski"

SARAJEVO - Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu jednoglasno donio odluku o smjeni Gorana Zupca, direktora SIPA, potvrdio je Žika Krunić, predsjedavajući Odbora.

Krunić je za federalne medije pojasnio da je na sjednici Nezavisnog odbora, zbog hitnosti i nenadanog održavanja sjednice, fizički pristupilo četiri od ukupno devet članova Odbora, ali su u telefonskom kontaktu i ostali članovi dali saglasnost na to da se pokrene smjena direktora SIPA.

Odluka je bila jednoglasna, iako ovo tijelo nema institut telefonskog održavanja sjednica.

"Potpisao sam akt o prijedlogu smjene i već ga uputio Vijeću ministara, a paralelno s tim uputio sam i dopis SIPA da pokrene prijedlog za smjenu direktora i da u skladu s tim vodi računa o zakonitosti", kazao je Krunić.

O smjeni Gorana Zupca odlučiće Savjet ministara, koje bi o ovom pitanju trebalo održati sjednicu.

Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je juče kao neosnovanu žalbu odbrane Gorana Zupca i potvrdilo prvostepenu presudu Suda BiH kojom je Zubac osuđen na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana, koja neće biti izvršena ukoliko ne počini novo krivično djelo u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude.

Sud BiH je, podsjećamo, u martu ove godine proglasio Zupca krivim jer nije pružio podršku drugim policijskim agencijama tokom februarskih protesta prošle godine, kada je, između ostalog, zapaljena zgrada Predsjedništva BiH.

Advokat Gorana Zupca ranije je najavio da će odbrana uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije