BiH

Određene mjere zabrane Naseru Oriću

Određene mjere zabrane Naseru Oriću
Određene mjere zabrane Naseru Oriću

SARAJEVO - Sud BiH odredio je da ratni komandant Armrije RBiH za Srebrenici Naser Orić neće moći napuštati područje BiH i ograničio mu kretanje na područje Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona, potvrdila je Srni Orićev advokat Vasvija Vidović.

Prema njenim riječima, mjere zabrane podrazumijevaju i obavezu redovnog javljanja jednom sedmično nadležnom policijskom organu.

Srni je u Sudu  BiH rečeno da će odluku o statusu Nasera Orića saopštiti u ponedjeljak, 6. jula, nakon što dobije informaciju od odbrane Orića da su zaprimili odluku, potvrđeno je Srni u Sudu.

"Prije toga, to neće biti moguće, jer korespondenciju sa odbranom nećemo imati preko vikenda", naveli su u Sudu.

U Sudu BiH Srni je ranije rečeno da je odluka o dopunjenom prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane Oriću donesena juče, ali pošto nema povratne informacije sadržaj odluke se ne može objaviti.

Na ročištu 29. juna pred Sudom BiH sudija Željka Marinić saopštila je da će se naknadno izjasniti o dopunjenom prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane Oriću koje bi podrazumijevale ograničavanje kretanje u Kantonu Sarajevu i Zeničko-dobojskom kantonu, zatim obavezu redovnog javljanja Policijskoj upravi Centar, te oduzimanje putnih isprava. 

Orićevi advokati Edina Rešidagić i Lejla Čović zatražili su da Sud odbaci zahtjeve Tužilaštva BiH, pozivajući se na načelo da ne može biti suđeno dva puta za isto djelo, te naveli da je Haški tribunal oslobodio Orića komandne odgovornosti. 

Tužilac Miroslav Janjić odbacio je navode odbrane da se Haški tribunal izjasnio o događajima u selu Zalazje 8. juna i 12. jula 1992. godine, naglašavajući da su u presudi taksativno navedena sela za koja je Oriću suđeno, te da se Zalazje pominje samo u jednoj fusnoti. 

Orić je 10. juna uhapšen u Švajcarskoj prema potjernici koju je za njim raspisala Srbija za zločine počinjene nad Srbima na području Srebrenice. 

On je u petak, 26. juna, specijalnim letom iz Švajcarske stigao u Sarajevo, gdje ga je preuzela Granična policija BiH. Sa sarajevskog aerodroma, uz jake mjere obezbjeđenja, prebačen je u Tužilaštvo BiH. Potom je pušten na slobodu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije