BiH

Oduzeta roba u vrijednosti 200.000 KM

Oduzeta roba u vrijednosti 200.000 KM
Oduzeta roba u vrijednosti 200.000 KM

SARAJEVO, TUZLA - Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH privremeno su, na području regionalnih centara Tuzla i Sarajevo, oduzeli tekstilne proizvode koji su nezakonito prodavani, a čija ukupna tržišna vrijednost iznosi 200.000 KM.

Najveći dio spornih proizvoda, ukupno vrijednih 150.000 KM, pronađen je na tržnici "Arizona". Uglavnom je riječ o stranoj robi, za koju nije postojala dokumentacija o nabavci, odnosno dokazi da je nad njom sproveden carinski postupak i da su plaćene uvozne dažbine.

Zapljena je uslijedila na osnovu prikupljenih informacija o nelegalnom prenosu tekstila preko Drine, iz Srbije u BiH.

Po saznanjima o tim nelegalnim radnjama, službenici Grupe za suzbijanje krijumčarenja u Regionalnom centru UIO u Tuzli izvršili su provjere kod obveznika koji posluje na tržnici "Arizona", gdje je ta roba i pronađena. Riječ je o čak 3.518 odjevnih predmeta raznih poznatih svjetskih marki.

"U pitanju su marke Tommy Hilfiger, D&G, Levis, La Coste, Diesel, Energie... Ukupna vrijednost robe procjenjuje se na oko 150.000 KM", ističu u UIO BiH.

Biće utvrđeno da li oduzeta roba predstavlja originale ili kopiju poznatih svjetskih brendova

Roba je privremeno oduzeta, a protiv pravnog lica i odgovornog lica unutar pravnog lica biće podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

"S obzirom na to da se radi o robi koja nosi nazive poznatih svjetskih robnih marki, UIO će da upozna nosioce prava intelektualne svojine, odnosno njihove zastupnike u BiH, kako bi se utvrdilo da li oduzeta roba predstavlja originale ili kopiju poznatih svjetskih brendova", pojašnjava Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH.

Roba vrijedna preostalih 50.000 maraka pronađena je nakon prijave savjesnih građana u Regionalnom centru UIO u Sarajevu. Građani su prijavili da se u više objekata vrši nelegalna prodaje robe. Službenici UIO su potom provjerili prijavljene osobe.

"Prilikom provjera koje su izvršene u više objekata potvrđeni su navodi iz prijava građana, te je privremeno oduzeto više od 2.300 različitih artikala odjevnih predmeta, tržišne vrijednosti oko 50.000 KM, te određene količine švercovanih cigareta i rezanog duvana", kaže Kovačević.

Građani koji imaju saznanja o švercu, korupciji i drugim nezakonitim radnjama to mogu da prijave besplatno i anonimno na telefon 080 02 06 07.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije